Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

BAŞOĞUZLU TARKAN BEY; BAZİLEUS TARKON

Milatla birlikte adları tarihten silinmiş kahraman Türk beylerinden birine daha ulaştım; Osmaniye Kastabala kralı Başoğuzlu Tarkan Bey.

Anadolu’da Türklerin Roma yağmacılarına karşı varlık-yokluk savaşları verdiği MÖ.1 Yüzyıla ait bir sikkede yazan “Bazileus Tarkondimotos” adını açtığımızda karşımıza o çıktı.

BAZİ-LEUS, TARKAN-di MOZOS (Başoğuzlu, Türk Analı Başoğul)

Bu sikke, muhtemeldir, doğrudan Türk adının yazılı olduğu ilk sikkedir. (Resim 1)
Tarkan Bey, şimdiki Osmaniye, Kozan, Ceyhan, Adana, İskenderun ve Misis’in kralıydı. Sikkesindeki denizci işareti Romalıların saldırılarına karşı denizde de savaşmış olduğunu gösterir. Hatta bu nedenle Roma tarihçileri ondan “korsan” diye söz eder.

Tarkan Bey’in parasındaki Bazileus adı bizi Bazileus İmparatoru VI.Büyük Bedri’nin ay-yıldız mühürlü parasındaki “BAZİLEUS” adına götürdü. (Resim 2)

Onların aynı yüzyılda Sezar’ın ordularına karşı kurulan Anadolu Birleşik Oğuz Orduları içinde yer aldığını, Başoğuzlu İmparatorluğu olarak açtığımız “bazileus/bozulüs” adından anlıyoruz. 22 Oğuz boyunu birleştiren İmparator Rizeli saç bağı ve sakalsız hali gibi dikkat çeken benzerlikler de görüyoruz. Başındaki kırmızı bant, ölümü göze almış olmaya karşılık, o zamanki Luvi/Alevi inanışına da işaret etmektedir. Zaten Tarkan Bey’in krallığı Selevkos Asya Krallığı içerisindedir.

Büyük Bedri ve onun parasındaki Türk simgeleriyle okurlarım birkaç yıldan beri tanışmaktadır. Bu yazımızın konusu yeni ulaştığımız Tarkan Bey’dir.

Osmaniye tarihini bilgisunarda araştırdığımızda ailece kral/bey olduklarını öğreniyoruz; babası da beydir, oğlu da. Yani aile boyu direnişçi bir boydurlar, zaten öyle olmasaydı adı TARKAN, yani Türk-Ana, yani Mayası Türk olmazdı.

Kastabala ve Osmaniye sözcüklerini açarsak, Tarkan Bey gibi Oğuz beylerinin buralara ad verdiğini görürüz.

Kasta-bala; Oğuz-ata Beli.
Osmaniye; Odo-pan-ya; Pan-ata Yeri.
Kozan Dağı onların yatağıdır; Koz-Ana, Oğuz Anası.

Pan soylular, dağları ve yaylaları yurt edinen Türk boylarının genel adı olup Afrika’da ilk insan neslinin var olduğu Kli-man-yero dağı çevresindeki Turkana’dan, yani Atlas’tan beri bu adı taşırlar. İnsan atamız Pan ile Turk-an adını bir arada görmek, bu yerdeki insanların tarihte büyük varlık-yokluk savaşları verdiğine işaret eder.

Tarkan Bey’in adı Tarkondimathos olarak da yazılmaktadır. Yaşadığı M.Ö 50’li yıllar, savaşların ve direnişlerin dorukta yaşandığı yıllardır. 47’de Tokat’ta Jül Sezar, VI.Büyük Bedri’nin oğlu Boranes’i yenmiş, zaferini kayaya “geldim gördüm yendim” diye yazmıştı. Yenilmez Birleşik Ordular yenilebilir olmuştu, ama Kastabala çevresinde onların korsan dediği Başoğuzlu Tarkan Beyin direnişi sürüyordu.

Babasının adı STRATO, yani Toros Ata, Perasiya kralıydı. Pers kralı 3.Darius’un MÖ.334’de İskender’e yenildiği bu yere Romalılar Perasia/Persiya, “Pers-yurdu” derler. Bu nedenle batılı yazarlara göre Tarkan bir Pers Kralıdır ve Selevkos’tur. Evet, Persler de Kaşgari Oğuz boylarıdır, Selevkoslar da. Yöneticileri Darius/Toros hanedanından gelir. Persi, Per-Fer/IŞIK Oğulları demektir ve SELE-U KOS da aynı anlamdadır. (Sele-U Kos; Oğuz Ulusu!)

Tarkan Beyin oğlu Laios/ LEUS, İleüs adı, İlyas’a karşılık, halen Silifke’de erkek adıdır. Kızı Lelia ise Leyla adı olarak süregelmektedir. Leüs/Ulu-os, sağdan okuyuşla Sali, Soli, Sili, Sile, Zele, Zile, Sele benzeri adlara ulaşılır, ki Anadolu baştan başa bu adlarla doludur.

Bu yazıma esin kaynağı olan bir güzel insana, Tarkan Bey’in sikkesindeki adını açmam için benden ricada bulunan değerli arkeolog Ahmet Beyazlar (Gazi Antep Müzesi, İskit Lejyonu Sorumlusu) kardeşime teşekkür ederek söyleyeceklerimi şimdilik bitiriyorum.

Sevgiyle, sağlıkla…


Mahiye MORGÜL
2.11.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 


Mahiye MORGÜL

Resim 1

Resim 2
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.