Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

BUNLAR LEONARDO MU ?

Bir Müzisyenin Portresi, Vitruvius Adamı ve Torino portresinde geniş bir alın, yüksek bir burun ve küçük bir ağız gibi belirgin ortak özellikler olduğunu belirten Siegfried Woldhek, “Bunlar Leonardo mu? Bana öyle geliyor” diyor.
Çevresindeki her şeyi büyük bir tutkuyla çizen Leonardo da Vinci, ardında yüzlerce sanat eseri bıraktı. Ama bütün çalışmalarının içinde kendine ait, herkesin hemfikir olduğu tek bir otoportresi yok. Pek çok uzman, Leonardo’nun kendini hiç çizmediği görüşünde. Ama Siegfried Woldhek, belki de çizmiş olabileceğini düşünüyor.
Bir sanat tarihçisi değilim, ama portreleri iyi bilirim. Otuz yılı aşkın bir sürede çeşitli yayınlar için 1100’den fazla portre çizdim. Leonardo’yu bulmak için incelediğim 700’den fazla çizim ve tablosunun 120’sinde erkek yüzleri vardı. Gerçek bir otoportrede yüzün tamamen ya da dörtte üçünün görünmesi gerekir. 120 erkek portresinin 55’i bu koşullara uyuyordu. Bir otoportre ayrıntılı olmalıdır, profilden olmayan bu 55 çizimin 15’i de bu koşulları karşılıyordu. Ve yüzün çekici olması gerekir diye düşündüm (çağdaşları, Leonardo’yu yakışıklı olarak tanımlar).

Kalan 15 portrenin sadece üçü tüm bu kıstaslara uyuyordu: Bir Müzisyenin Portresi, Vitruvius Adamı ve Torino portresi. (üstte)

Tümünde ortak olan belirgin özellikler var: Geniş bir alın, yüksek bir burun ve küçük bir ağız gibi. Dahası Leonardo’nun her birini yapmış olduğu düşünülen yaşlar (sırasıyla 1485’te 33, 1490’da 38 ve 1513’te 61) portrelerdeki adamların yaşı ile örtüşüyor.


Sanatsal Haber  19.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.