..." /> Sanatsal Haber... Türkiye'nin Sanat ve Kültür Portalı.

                                                                               

  Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ANADOLU’YA OPERA ÇIKARMASI

Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin "Öylesine Bir Dinleti" adlı eseri, Sivas, Tokat, Amasya ve Çorum'a düzenlediği turnede büyük ilgi gördü.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, "Öylesine Bir Dinleti" adlı eserle düzenledikleri Anadolu turnesinin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Gökmen, Türkiye'de opera ve balenin sadece küçük, seçkin bir topluluk tarafından izlenmesini değil, tüm Türkiye'nin bu yapıtlarla buluşmasını hedeflediklerini söyledi.

Gökmen, yapıtın sanatçılarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Öylesine Bir Dinleti" adlı eser ve Anadolu'ya gerçekleştirilen turnelerle ilgili bilgi verdi.

"Turnede Büyük Başarı Elde Ettik"
Sivas, Tokat, Amasya ve Çorum'da 4 ayrı temsil gerçekleştirildiğini anlatan Gökmen, bu temsillerde de büyük başarı elde edildiğini belirtti.

Toplumda opera ve bale sanatlarının, "Üst kültür olgusu" olduğuna yönelik bir kanının mevcut bulunduğunu dile getiren Gökmen, bu kanının da kısmen doğru olarak kabul edilebileceğini kaydetti. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bu sanatların önemli parasal kaynaklarla desteklendiğine işaret eden Gökmen, 1800'lü yılların sonunda üst kültür olgusuyla tanışan Japonya'nın da bu alanda çok önemli adımlar attığını söyledi.

Devlet Opera ve Balesi olarak iki önemli misyon üstlendiklerini aktaran Rengim Gökmen, uluslararası bir dil kullanılan opera ve bale sanatlarının geliştirilmesi, tanınıp sevilmesi için çaba sarfettiklerini vurguladı.

Türkiye ile Japonya'nın bir anlamda sanatsal gelişim açısından paralellik gösterdiğine dikkati çeken Gökmen, her ikisinin de kültür ve müzik alanında en büyük atılımları kısa sürede gerçekleştirdiğine işaret etti.

"Turne Atağı Yaptık"
Gökmen, DOB olarak farklı yönleri bulunan eserlerden oluşan bir repertuvara sahip olduklarını ifade ederek, herkesin kendinden bir şeyler bulabildiği eserleri tanıtıp sevdirebilmeyi amaçladıklarını belirtti.

"Öylesine Bir Dinleti" isimli yapıtın yıllardır bu sanatların tanınması ve sevdirilmesi için önemli bir misyonu üstlendiğini anlatan Gökmen, Murat Göksu'nun sahneye koyduğu eserin sevilen yapıtlardan bölümler eşliğinde anlatımlarla bu sanatları tanımak isteyenler için ideal bir eser olduğunu bildirdi.

Eserin, DOB'un Türkiye'nin dört köşesine düzenlediği turnelerin temel taşlarından olduğuna işaret eden Rengim Gökmen, "Türkiye'de opera ve balenin, yalnızca küçük, seçkin bir topluluk tarafından izlenmesini değil, tüm Türkiye'yi opera ve balenin ilk adımlarının atıldığı eserlerle buluşturmayı hedefliyoruz. 'Öylesine Bir Dinleti' de bu açıdan çok önemli bir eserdir" dedi.

DOB Genel Müdürlüğü'nün turne atağı başlattığını ifade eden Gökmen, 2009 yılı sonuna kadar 47 il ve ilçe merkezine turne yapılmış olacağını kaydetti. Turnelerin 2010 yılı içerisinde de süreceğini dile getiren Gökmen, özellikle Doğu illerini geniş biçimde kapsayacak turne çalışmasının gerçekleştirildiğini vurguladı.

"Öylesine Bir Dinleti" isimli yapıt, Anadolu turnesi kapsamında, 29 Eylül'de Sivas'ta, 30 Eylül'de Tokat'ta, 2 Ekim'de Amasya'da, 3 Ekim'de de Çorum'da izleyici karşısına çıkmıştı.


AA  8.10.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.