Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PROF.DR. İLBER OLTAYLI AÇIK AÇIK DERT YANDI

İlber Oltaylı, saray, kadrolaşma, görevliler, ziyaretçiler ve kendi maaşı dahil her konuda dert yandı.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof.Dr. İlber Ortaylı, ödenek yetersizliği ve kadrosuzluk nedeniyle eleman alamadıklarını, bu nedenle yoğun ziyaretçi akını karşısında tarihi eserlerin riske girdiğini bildirdi. 2 bin YTL maaş alan güvenlik görevlilerine söz geçiremediklerini, müze müdürü olarak kendisinin bin 100 YTL aldığını söyleyen Ortaylı, "Üniversite olmasa aç kalırım" dedi.

Prof. Dr. Ortaylı, Parlamento Muhabirliği Derneği(PMD) tarafından düzenlenen Milli Saraylar gezisine katılan TBMM bürokratları ve gazetecilerle Topkapı Sarayı'ndaki bürosunda görüştü.

Ortaylı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bütçeden yeterli ödenek ayrılmamasından yakınırken randevulu ziyaretçi sistemini savundu. Prof. Dr. Ortaylı, Topkapı Sarayı'ndaki yoğun ziyaretçi akınına dikkat çekerken, "Yoldan geçen Topkapı Sarayı'nı gezmeye geliyor. Yurtdışından gelen turistlerin hepsi Topkapı Sarayı'nı gezmek zorunda değil. Ucuz olduğu için bütün turistler geziyor. Ama Topkapı Sarayı bu yoğunluğu kaldırmıyor. 2 milyon olan ziyaretçi sayısı 4-5 milyona çıkacak. Saray bu kadar ziyaretçiyi kaldırmaz. Yabancı turistler için randevu sistemi getirilmelidir" dedi.

Anahtarla çiniyi çiziyor

Topkapı Sarayı gezen ziyaretçilerin saraydaki birçok eşyaya zarar verdiğini bildiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, şunları söyledi:

"Adam geliyor elindeki anahtar ile çinileri çiziyor. Eleman da alamıyoruz bu ziyaretçi yoğunluğunda eserleri nasıl koruyacağız? Kutsal emanetlerin sergilendiği bölümde görevlileri defalarca, 'açık saçık girilmesin' diye uyarmamıza rağmen söz dinletemiyorlar. Bizim elmanlar 900 alıyor, kaç yıldır eleman alamıyoruz. PTT özelleştirilince eleman gönderdiler, göbekli göbekli adamlar 2 bin YTL alıyor, müze müdürü olarak ben bin 100 YTL alıyorum. Üniversite olmasa aç kalırım."

Saray'da düğün olur mu?

Topkapı Sarayı'ndaki tarihi Darphane binasının Kültür Bakanlığı müsteşarlığı döneminde Emre Kongar tarafından Tarih Vakfı'na tahsis edildiğini, vakfın burayı düğün gibi etkinlikler için kiraya verdiğini anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Çırağan 40 bin dolar. Oraya gücü yetmeyen burayı tutuyor. Topkapı Sarayı içinde bir yer dışarıya kutlamalar için kiralanıyor. Bu olacak şey mi? Bir türlü çıkartamadık. Tarihi binayı işgal ettiler. Dünyada en geniş Çin porseleni koleksiyonu burada bulunuyor ama sergileyemiyoruz. İnşallah yakında onları çıkarabilirsek depolarda duran tarihi porselen ve çinileri burada sergileyeceğiz" dedi


Sanatsal Haber  14.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.