Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SELİMİYE’DE TARİH, DİJİTAL ÇAĞA ATLADI

Selimiye Camii'nde bulunan el yazması eserler dijital ortama aktarıldı. Vali Büyük, eserlerin her birinin dijital ortamda kayıtlarının tamamlanmasına rağmen eserlerin mevcut durumunu görmekten memnun kalmadığını ifade etti.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, ilk kez ziyaret ettiği Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki eserlerin her birinin dijital ortamda kayıtlarının tamamlanmasına rağmen eserlerin mevcut durumunu görmekten memnun kalmadığını ifade etti.

Zaman zaman araştırmacıların kullanımı, değerlendirme yapabilmeleri için kapıları açılan Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi'nin genel bakıma alınacağı öğrenildi. Edirne Valisi Mustafa Büyük ilk kez ziyaret ettiği kütüphanedeki eserlerin her birinin dijital ortamda kayıtlarının tamamlanmasına rağmen eserlerin mevcut durumunu görmekten memnun kalmadığını ifade etti. Vali Büyük İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, Kütüphane Müdür Vekili Musa Öncel'le birlikte toplam 8 bin 117 eserin muhafaza edildiği kütüphaneyi ziyaret etti.

Arapça, Farsça ve Osmanlıca eserlerin yer aldığı kütüphaneyi Edirne'nin serveti olarak değerlendiren Vali Büyük, tamamı dijital ortama aktarılan eserlerin de korunma ve muhafaza sistemini yeterli bulmadı
Vali Büyük, "Kütüphanenin daha iyi korunur, kullanılır daha iyi muhafaza edilir halde tutulması konusunda genel bir değerlendirmesini yapacağız.Kütüphanede toplam 8 bin 117 eser var. Yazma eserler bizim Türkiye genelinde 8 - 10 ilimizde toplulaştırılmış durumda, daha önceden daha yaygındı. Edirne'de de Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi var. Yazma eserlerin tamamı dijital ortama aktarıldı. Artık kullanım için bu eserler değil de bu eserlerin elektronik ortamdaki kayıtları veriliyor. Ancak bu eserlerin de bu şekilde korunmaması lazım. Şu anki durumu bizim için yeterli değil. Koruyabilmek ve havalandırmak için pencereyi açıyoruz. Artık bu sistem değil, bunu da teknik olarak hem iklimlendirme, nemlendirme, ısı derecelerini sabit tutan, koruyan bir sistemi burada da tam olarak uygulayacağız. Belli uygulamalar var ama eksiklerimizi de tamamlayacağız. Ben ilk kez geldim ama gördüğümden çok memnun olmadım. Bu eserlerin bir kısmının aynı örnekleri olduğu için çok kıymet verilmeyebiliyor ama bunların tamamını iyi bir şekilde korumamız lazım. Bu şekilde korunmuş olmuyorlar. Yazma eserler için uygun şartlarda yazma eserler müzesi haline getirilmeli. Türk İslam Eserleri Müzemizin düzenlemelerini yapacağız. İslam Eserleri Müzemizi de tefrişini tanzimini yaptıktan sonra bu tür eserler halkın artık göreceği müzelik eser haline geliyor. Çünkü bunların hepsi kayıt altında, bunlar hepsi bizim servetlerimiz, çok kıymetli eserlerimiz. Hepsi elden geçirilecek bakımı yapılacak yani restore edilecek ve sunulacak" dedi


Sanatsal Haber  14.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.