Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İSTANBUL’DA KLARNET SESLERİ

21-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Klarnet Festivali'ne ev sahipliği edecek. Etkinlik boyunca İstanbul en tanınmış klarnet virtüözleri ve icracıları ile buluşacak. Ustalara Saygı Konseri'nde 25 Eylül günü Mustafa Kandıralı yıllar sonra tekrar sahnede olacak.

Düğünlerimizin coşkusuna da rakı sofralarımızın efkarına da en çok yakışan enstrüman, klarnet. İstanbullular şanslılar çünkü 21-30 Eylül tarihleri arasında klarnetin dünyaca ünlü ustalarını ve önemli icracılarını kendi şehirlerinde izleyebilecekler. Sadece konserler değil yarışmalardan amatör müzik gruplarının performanslarına kadar gerçek bir festivale dönüşen 2. Uluslararası Klarnet Festivali İstanbulluları bu müthiş enstrümana doyuracak.

Festivalin sanatsal danışmanı klarnet sanatçısı Serkan Çağrı amaçlarını ‘ İstanbul’a müzikle nefes aldırmak’ olarak tanımlıyor. Etkinlikteki insanların unsurlarının klarnet fakat amaçlarının aynı olduğuna dikkat çeken Çağrı etkinlikte fotoğraf sergiler, film gösterimleri de olacağını belirtiyor. Geçtiğimiz yılda yapılan festivalden daha büyüğünü düzenlediklerini ve seneye bunu da geliştirmeye çalışacaklarını belirten sanatçı “Her yaşa klarneti tanıtmak ve sirayet ettirmek istiyoruz.” diyor.

Peki neler var bu festivalde?

Giora Feidman Yeniden İstanbul’da
Festivalde 26 Eylül günü klarnetin efsane isimlerinden Giora Feidman İstanbulluların karşısında olacak. Feidman daha önce defalarca ülkemizde performansını sergiledi. Türkiye’ye tekrar gelecek olmaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu belirten Feidman daha önceki deneyimlerine dayanarak Türk insanlarının çok misafirperver ve muhteşem dinleyiciler olduklarını söylüyor.

77 yaşındaki usta klarnet virtüözü Türkiye’de muhteşem bir folklor ve olağanüstü yetenekli sanatçılar bulunduğunu ve dinleyicilerin de bu değerlere sahip çıkmak konusunda oldukça başarılı olduğunu düşündüğünü söylerken Türkiye’de sadece klarnet çalmayıp klarnet aracılığıyla adeta dua eden sanatçılara saygı duyduğuna değiniyor.

Türkiye – İsrail ilişkilerinin oldukça gergin olduğu bir dönemde İsrail asıllı sanatçının Türkiye’ye gelişi müziğin gücüne delalet ediyor. “Biz sanatçılar insanların birlikteliğine katkı sunmaya katkı sağlamakla yükümlüyüz.” deyip İsrail devleti ile Türk devleti arasında sorun olduğunun fakat insanlar arasında bir problem olmadığının altını çiziyor.

Bir klarnet festivali düzenlenmesinin klarneti genele dinletebilmek için büyük bir fırsat olduğunu belirten Feidman bu festivalin mutlaka klarnetçiler arasında bir toplantı düzenlenmesi gerektiğini söylüyor. “Bu tip festivallerde biz klarnetçiler yeteneklerimizi sergilemek için hazır durumda oluruz. Bir toplantı bunu pozitif hale getirebilir.”

Ustaya Saygı Konseri’nde Kandıralı Yıllar Sonra ...

Festivalin en önemli etkinliği 25 Eylül akşamı saat 20.30’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek olan Ustaya Saygı Konseri. Klarnetin efsane ismi ve unutulmaz şarkıların bestekârı Şükrü Tunar’ın anılacağı gecenin en büyük sürprizi yıllar sonra sahneye çıkacak olan büyük klarnet ustası Mustafa Kandıralı. Kandıralı’nın yanı sıra Ahmet Özhan, Emel Sayın, Hakan Aysev ve Yavuz Bingöl gibi önemli isimler de gecede hazır bulunacak.

Yıllar sonra tekrar sahnede klarnet çalmaktan dolayı oldukça heyecanlı olduğunu söyleyen Mustafa Kandıralı o gece son kez sahnede olacağının altını çiziyor. “Tüm dostlarımı ve sevenlerimi beklerim. Bu benim son konserimdir. Bir daha dünyaları da verseler sahneye çıkmayacağım.”

Oyun havasından caza kadar pek çok alanda çalışmalar yapan 83 yaşındaki sanatçı Serkan Çağrı’nın davetiyle festivale katıldığını ve Çağrı’yı kırmadığı için çok memnun olduğunu söylüyor. Kendisinin bu kadar çok yönlü müzik çalışmaları yapabilmesini ‘Allah vergisi’ne bağlayan büyük usta genç müzisyenleri takdirle izlediğini ve onlara itimadının tam olduğunu sözlerine ekliyor. “Ben 84 yaşındayım. Ben gençken hiçbir şey yoktu. Önce gramofonlar sonra televizyonlar çıktı. Şimdi konservatuvarlar var her yerde. Benim zamanımda sadece Halkevleri vardı. Artık her şey çok daha büyük. Onun için gençlerden umudumuz büyük. Daha iyi şeyler yapacaklardır.”

İstanbul’u klarnet sesiyle şenlendirecek olan festival 21 Eylül Cumartesi günü saat 10.00’da İTÜ Mustafa Kemal Amfisi’nde Genç Yetenekler Yarışması ile başlıyor.


SH  20.09.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.