Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PARION ANTİK KENTİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2005 yılından bu yana sürdürülen kazılar Parion Antik Kenti'ni ortaya çıkarma başladı.

Milattan önce 8. yüzyıl sonlarında kurulduğu belirlenen ve Roma İmparatoru Augustus’un “ayrıcalıklı kent” ilan ettiği Parion Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar sürüyor. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran’ın başkanlığında yürütülen kazılar, İÇDAŞ sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AÜ tarafından ortaklaşa gerçekleştiriliyor. Kazı alanında değerlendirme yapan İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Parion’da kazı çalışmaları yapmalarının tamamen tesadüf olduğunu belirterek, “Biz burada okul yapmak için harfiyat çalışması yaparken lahit kapağının parçalandığını gördük. Yapılan çalışmalar sonucu burada bir antik kalıntı olduğu keşfedildi. AÜ’nin kazıları üstlenmesinden sonra biz de sosyal sorumluluk projesi olarak destek verdik. Böylece kazıya sponsor olduk”dedi.

Müze kurulabilir

Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, “Bakanlık 300 kazıyı sürdürüyor. Dolayısıyla çok yüksek bir bütçe gerekiyor. Türkiye’de sosyal sorumluluk anlayışı yüksek şirketler de bu kazılara sponsor oluyorlar. Bu destekler olmasaydı şu anda Parion antik kentinde geldiğimiz noktaya belki 20 yılda gelebilirdik. Biz bu eserler yurtdışına gitmesin Türkiye’ye kazandırılsın istiyoruz. Sadece buradan çıkan malzeme ile çok güzel bir müze olabilir” değerlendirmesi yaptı.

Kazılarda her yıl yeni bulgularla Anadolu arkeolojisine önemli katkılarda bulunuluyor. Parion Antik Kenti’nde bugüne dek bulunan 260 adet tarihi eserler arasında meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pul, Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapı ile antik tiyatro bulunuyor. Bulunan 2 bin yıllık Roma Hamamı’nın da günümüzdeki kalorifer sistemine benzer bir yöntemli ısıtıltığı belirlendi.

Parion Antik Kenti kazılarında, 2011 dönemi çalışmalarında, Biga ilçesine bağlı Kocagür köyünde yapılan epigrafi çalışmaları sonucu 2 bin 700 yıllık olduğu tespit edilen kırık mermer blok üzerinde 3 satırlık yazıtın “Frigce” olduğu da anlaşıldı. Yazıtın köy meydanına köylüler tarafından yerleştirildiği ve bu tarihi eserin üzerine oturarak dinlendikleri ortaya çıktı. Tarihi eserlerle bu kadar iç içe yaşayan köylüler kazı alanında sigortalı olarak günlük 40 lira yevmiye ile çalışıyorlar.


AA  10.09.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.