Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘SEVGİNİN BEDELİ’ DÜNYA PRÖMİYERİ YAPACAK

Bestesini ve librettosunu Türk besteci Muammer Sun'un yazdığı ve padişahın 4 eşinden biri ile genç bir adamın yaşadığı aşkı anlatan bale eseri ''Sevginin Bedeli''nin dünya prömiyeri cumartesi günü yapılacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, eserin orkestralı sahne provasının ardından, Opera Sahnesi'nde basın toplantısı düzenledi. Devlet Opera ve Balesi'nin birkaç yıldır yeni Türk opera ve bale yapıtlarının ortaya çıkması için zemin hazırladığını belirten Gökmen, ''Devlet Opera ve Balesi, Türk bestecilerinin, koreograflarının, yazarlarının eserlerini sahne ışıklarına taşımayı ve bunu da tüm yurt genelinde ve yurt dışı ölçeğinde yaymayı görevleri arasında öncelikli noktaya taşıma gayreti içerisindedir. Bunun da sonuçlarını çok somut bir biçimde görmeye başladık. Yurt içindeki turnelerimiz, 2012 yılı içerisinde, yüzde 400 oranında artış göstermiştir. Gördüğümüz ilgi, hedeflerimize ulaştığımızı ama bu hedefleri daha da ileriye taşımamız gerekliliğini ifade ediyor'' diye konuştu.

Bestesini ve librettosunu Türk besteci Muammer Sun'un yazdığı bale eseri ''Sevginin Bedeli''nin dünya prömiyerinin cumartesi günü yapılacağını ifade eden Gökmen, eserin koreografisinin Uğur Seyrek, dekorunun Savaş Camgöz, kostümlerinin Gülay Korkut tarafından hazırlandığını söyledi.

Gökmen, ''Bu hafta çok önem verdiğimiz bir eser gün ışığına çıkmış oluyor. Değerli hocam Muammer Sun'un Ahmet Adnan Saygun'un odasında piyanoda bize çaldığı müzikler bugün canlı olarak kulağıma geldi. Benim için çok mutluluk verici bir andı o'' dedi.

Besteci Sun, 1973 yılında yazmaya başladığı eseri 1986 yılında tamamladığını, eserin o tarihten beri çekmecede beklediğini dile getirerek, eserde Koreograf Seyrek'in talebi üzerine bazı değişiklikler yaptığını söyledi. Sun, ''81 yaşımda bu kadar iyi insanlarla çalışmak beni çok mutlu etti. Koreografi olarak benim düşündüğümden farklı bazı öneriler geldi. Benim düşündüğümden daha iyi olduğu için onun önerisini kabul ettim'' diye konuştu.

''Kerem operasının yurt dışında sahnelenmesi için girişimlerimiz var''

Gökmen, Türk opera ve bale sanatçılarının dünya ölçeğinde kazandıkları önemli başarılar olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Asıl Türk ulusal bale ve operasının, bestecilerin koreografların yarattıkları ile oluşabileceği ve evrensel platformda onların yaratılarıyla yer alabileceğimizi düşünüyoruz. Opera ve bale alanındaki bu yapıtların bugüne kadar yeterince dünya ölçeğinde seslendirilebildiğini ya da sahnelenebildiğini söylemek güç ama bu konuda adımlar atılmaya başlandı. Bazı Türk eserlerinin yurtdışında sahnelenmesi, örneğin Kerem operasının yurt dışında sahnelenmesi için girişimlerimiz var. Bunlar sonuca ulaşma aşamasında. Bu hafta dünya prömiyeri yapacağımız Sevginin Bedeli adlı eserin, dünyanın her yerinde sergileyebileceğimiz değerde bir yapıt olduğunu düşünüyorum. Besteci ve koreograflarımızın eserlerini bütün dünyaya tanıtmak için önümüzdeki dönemde çok önemli hedefler koyduk.''

Eserin konusu

''Bir gün genç bir adam kendini sarayın yemyeşil bahçesinde bulur. Kuş sesleri arasında dans eder. Bir müddet sonra yorulur ve bir ağacın altında uykuya dalar. Gözünü açtığında bahçede genç bir bayan görür ve aşık olur. Genç kız da erkeğin ilgisine karşılık verince sarayın bahçesi cennete döner. Aniden sarayın muhafızları gelir, adamı yakalarlar ama kız, sarayın içinde kaybolur. Muhafızlar genç adamı zindana atar. Genç adam, genç kızın padişahın 4 eşinden biri olduğunu öğrenir. Başmuhafız durumu padişaha bildirir ve padişah çok kızar. Genç adama aşık olanın hangi eşi olduğunu bulmak ister. Ama genç adam işkenceye rağmen hiçbir şey söylemez. Bunun üzerine padişah genç erkeği 4 eşiyle yüzleştirmek ister. Zindanda bunu duyan genç adam, genç kızı kurtarmak için kendini kör eder. Sorgulamada genç kız sevdiği erkeğin kör olduğunu görünce çok üzülür ve çaresiz kalır. Padişah işkence ve sorgulamadan bir sonuca ulaşamayınca genç adamı azat eder. Muhafızlar genç adamı buldukları yere sarayın kapısına bırakır. Bir zaman sonra genç kız adamı bulur, genç aşıklar bütün riskleri göze alarak saraydan kaçar.''


AA  11.03.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.