Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

KEMANLA VİYOLANIN SÖYLEŞİSİ

2. Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali 7 Mart Perşembe akşamı Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi'ndeki Atilla Aldemir - Ellen Jewett konseriyle başladı.

Keman ve viyola birlikteliği için yazılmış, Türkiye’de belki de ilk kez çalınan yapıtların seslendirildiği bu gerçekten özel konserde sanat yaşamını Almanya’da Wuppertal Senfoni Orkestrası’nın solo viyolacısı olarak sürdüren Atilla Aldemir ile Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi ve Ankara Üniversitesi Yaylı Çalgılar Dörtlüsü üyesi, Amerikalı kemancı Ellen Jewett izleyicilere çok güzel bir oda müziği akşamı yaşattılar.

İki sanatçı konserin ilk bölümünde Mozart’ın KV 423 Sol Majör Keman ve Viyola için Düet’ini, ardından da Çek besteci Martinu’nun, Mozart’ın çok sevdiği bu yapıtından esinlenerek yazdığı H 313 Keman ve Viyola için Üç Madrigal’ini çaldılar.

İkinci bölüm Bach’ın BWV İki Sesli Invention’larından bölümlerle başladı. Ardından Jewett’in çaldığı Saygun’un Op.36 Solo Keman İçin Partita’sının Prelüd bölümü ezgiselliğiyle adeta içimizi yıkadı. İki sanatçı birlikte H. Wieniawski’den Op.18 İki keman için Etüt ve Kaprisler’ini seslendirdikten sonra, kemanı bırakıp yeniden viyolasını eline alan Aldemir, H. Vieuxtemps’ın Paganini’ye adadığı Op.55 Solo Viyola için Capriccio’sunu çaldı. Halvorsen’in Handel’in bir temi üzerine bestelediği Keman ve Viyola için Passacaglia’sıyla konseri bitiren sanatçılar, bu güzel konseri yoğun alkışlarıyla ödüllendiren izleyicilere kısacık bir Bach’la teşekkürlerini sundular.

Konserden sonra görüştüğüm Aldemir çaldığı viyolanın Bach’tan da önce üretilmiş, 1560 yapımı bir Zanetti Pellegrino olduğunu, Bach’ın bile dinlemiş olabileceğini söyledi. “Yüzyıllar önce Bach’ın dinlediği bir viyolayla siz bugün Türkiye’de Bach çalıyorsunuz… Olağanüstü!” derken gözleri parlıyordu. Yaptığı müziği böylesine seven sanatçıları dinlemek aynı derecede keyifli oluyor, kuşkusuz.

Mehmet Mestçi’nin düzenlediği, gazetemizin de basın sponsoru olduğu festival Fulya’daki beş konserle sürecek ve Corelli Consort Barok Müzik Topluluğu’nun 8 Nisan’da Saint-Antoine Kilise’nde vereceği konserle sona erecek.


Cumhuriyet  9.03.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.