Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

NDS’DE AYLA ERDURAN STEPHANE BLET KONSERİ

Notre Dame de Sion(NDS) kültür sanat etkinliklerinde yarın akşam iki ünlü sanatçı keman virtüözü Ayla Erduran ve besteci, piyanist Stéphane Blet ikilisinin saat 19.30'da konseri var.

Halka açık olan konserde iİkili Robert Schuman, Edvard Hagerup Grieg, Claude Debussy’nin eserlerini seslendirecekler. Erduran ve Blet’nin 2012 sonunda Albert Long Hall’de verdikleri konser büyük hayranlıkla izlenmişti. Erduran için beste yapan Blet, sanatçıya olan hayranlığının yanı sıra İstanbul’a olan aşkıyla da biliniyor.

Ayla Erduran

İstanbul’da dünyaya gelen sanatçı, önce annesiyle kemana başlamış, dört yaşında Karl Berger’in öğrencisi olmuş ve ilk resitalini on yaşında vermiştir. 1946-1951 yılları arasında Paris Ulusal Konservatuvarında Benedetti ve Benvenuti ile eğitim gören sanatçı, keman bölümünden mezun olmuştur. 1951-1955 arasında ABD’de Ivan Galamian ve Zino Francescatti ile çalışmış, Amerika’daki ilk konserini Newark’ta, Thomas Schermann yönetimindeki orkestrayla vermiştir.

Avrupa’daki konser kariyerine Polonya’da, Varşova Filarmoni Orkestrası eşliğinde çaldığı Glazunov’un keman konçertosuyla başlayan Erduran, 1957-1958 yıllarında Moskova Konservatuvarında yirminci yüzyılın büyük virtüozü David Oistrakh ile çalışmış, 1957’deki Wieniawski Yarışması’na onunla hazırlanmış ve yarışmadaki yüz yirmi kemancı arasında ilk altıya girerek ödül kazanmıştır.

1958’de Brüksel’de Ulvi Cemal Erkin’in keman konçertosunun ilk seslendirilişini bestecisi yönetiminde gerçekleştirirken, Erduran’ı Belçika Kraliçesi Elizabeth de izlemiştir. 1961-1962’deki Kanada turnelerinde toplam yüz altmış konser vermiş, 1963’te CSO ile Ortadoğu ve Anadolu turnesi yapmıştır.

1964’te Mithat Fenmen eşliğinde Londra’da verdiği ilk resitalinde Harriet Cohen-Olga Verney Ödülüne değer bulunmuştur. 1965’te Londra Albert Hall’da Rozhdestvenski yönetiminde Brahms’ın Keman Konçertosunu seslendirdiği konser BBC tarafından naklen yayınlanmıştır. Bunu izleyerek BBC’de birçok bant kaydı yapan sanatçı, aynı yıl Cenevre’de Sibelius’un 100. doğum yılı düzenlenen konserde Ernest Ansermet yönetiminde Suisse Romande Orkestrası ile bestecinin keman konçertosunu çalmıştır.

1968’de Verda Erman ile Afrika turnesine çıkmış, 1970’de Hollanda’da Beethoven Ödülünü kazanmış, 1971’de Devlet Sanatçısı olmuştur. 1973’ten 1990’lara kadar İsviçre’de öğretmenlik yapmış, bir süre Lozan Konservatuvarında ustalık sınıfını çalıştırmıştır.

Erduran, ikili konçertolarda Menuhin, Szeryng, Navarra, Igor Oistrakh, Valery Oistrakh, Pikaizen, Fallot, Guy, Collins ve Weinberg gibi sanatçılarla birlikte solist olmuştur ; Londra Senfoni, Suisse Romande, Berlin RIAS, Çek Filarmoni orkestralarıyla ve Ernest Ansermet, Karel Ancerl, Paul Kletzki, Gennadi Rozhdetsvenski, Jean Fournet, Michel Plasson ve Armin Jordan gibi şeflerle çalmıştır. Ayrıca, Edgar’ın keman konçertosunun, Türkiye’deki ilk defa kendisi seslendirmiştir.

En son grup CD’leri « Ayla Erduran Archives Series » başlığı altında Lila Müzik tarafından piyasaya sürülmüştür. 2006’da İKSV’nin « Ömür Boyu Başarı » ödülüne, 2007’de SCA Altın Onur madalyasına değer bulunmuştur.

Stephane Blet

Fransız piyanist ve besteci Stéphane Blet’in, şimdiye kadar Philips, Forlane, AXes, G:Recordings markalarından 50 CD’lik stüdyo kaydı gerçekleşmiş olup ; piyano, keman, büyük orkestra için yazdığı 300’den fazla eseri Leduc, Eschig gibi yayınevlerinden yayımlamıştır. Eserleri incelediğinde aralarında Dede Efendi’nin de bulunduğu eski bestekarları ve temaları ele alarak yazdığı Piyano İçin 12 Türk Rapsodisi ve Orkestra İçin Bir Osmanlı Fantezisi dikkati çekmektedir. Paris’in Champs-Elysées Tiyatrosunda verdiği bir resital sonrasında ünlü eleştirmen, Roma Büyük Ödülü Birincisi Pierre-Petit şöyle yazacaktır : “Stéphane Blet, sadece piyano değildir, müziğin kendisidir.” Paris Müzik Öğretmenliği Okulu’nda on yıl boyunca ders veren Blet, henüz hayattayken eserleri tüm dünyada çalınan ender bestecilerden. Eserlerinin şimdiye kadar on beş kez kaydı yapılan ve övgüler alan Blet, Société d’Encouragement au Progrès (SEP) Altın Madalyasına layık görülmüş, Chevalier des Arts et des Lettres (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi) unvanını almıştır.


SH  5.03.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.