Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

KANUNİ OPERA SAHNESİNDE

'Muhteşem Süleyman' İzmir Devlet Operası'nda şubat ayında da izlenebilecek.

“Muhteşem Yüzyıl” dizisiyle yaşamı ve kişiliği tartışmalara neden olan Kanuni Sultan Süleyman şimdi de opera sahnesinde. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin (İZDOB) 30. yılında, müdür ve genel sanat yönetmeni Aytül Büyüksaraç başta, iki yıldır geceli gündüzlü çalışarak ortaya çıkardığı “Muhteşem Süleyman” operası 15 Ocak akşamı dünya ilkgösteriminde izleyici karşısına çıktı. Opera 19 ve 21 Ocak akşamları yine tümüyle dolu olan salonda iki kez daha oynandı. Gösterimler Şubat ayında da sürecek.

Kanuni’nin yaşamını opera yapmayı altı yıl önce düşünen ise besteci Tevfik Akbaşlı. “Muhteşem Süleyman”ı, başka beste çalışmaları arasında, “ağır ağır yanan keyifli bir ateşte pişen özenli bir yemek gibi” bestelemeye başladığını söyleyen Akbaşlı’nın tasarısı, iki yıl önce de, Devlet Opera ve Balesi (DOB) genel müdürü Rengim Gökmen’in desteğiyle gerçekleşme yoluna giriyor.

Librettoyu dramaturg, oyun yazarı ve Sartre’ın tüm oyunlarını dilimize çeviren bir çevirmen olan Işık Noyan yazıyor, başarılı bale sahnelemeleriyle tanıdığımız Mehmet Balkan operayı sahneye koyuyor. Sahne dekorlarını yapan Tayfun Çebi ile giysileri yaratan Sevda Aksakoğlu’nun da adlarını anmadan geçmek istemiyorum. Çünkü bu üçlünün çabasıyla, bu büyük yapım Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin opera için yapılmamış küçük sahnesine sığıyor ve hiç de kötü durmuyor. (Yapıma emeği geçenlerin tümünü saymam olanaksız, dileyenler www.dobgm.gov.tr adresinde tüm kadroyu görebilirler.)

Konunun işlenmesine gelince… Öykünün Kanuni’nin Zigetvar’da ölümüyle başlayıp sonra başa dönülerek anlatılması ve aynı yerde bitmesi iyi bir düşünce, aslında. Saray dışında geçen savaş gibi olayların yansıtma yoluyla verilmesi de doğru bir çözüm. Ama, Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşamının, babası Yavuz Sultan Selim’in şehzadeliğinden başlanarak anlatılması ilk perdeyi baştan sona Selim’in öyküsüne dönüştürüyor. Süleyman’ın Hürrem’le tanışıp aşık olmasına ve tahta geçtikten sonraki yaşamına, geleneklere aykırı olarak Hürrem’le evlenmesine, Hürrem’in etkisiyle gençlik arkadaşı Pargalı İbrahim’i ve büyük oğlu Mustafa’yı öldürtmesine sıra ancak ikinci perdede geliyor.
Kanuni Sultan Süleyman’ın gerçekten dramatik iniş çıkışlarla geçen ve sanırım kendi “Shakespeare”ini bekleyen özel yaşamı yeterli genişlikte ve derinlikte verilmemesine karşın, izlediğimiz yapım, kendisi olarak başarılıydı diyorum. Bana göre, en başarılı yanı da, Tulio Gagliardo Varas’ın yönettiği İZDOB Orkestrası ve Korosu’nun seslendirdiği müziğiydi, konuya uygun biçemi ve tınısıyla.


Cumhuriyet  23.01.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.