Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘MİLLİ MÜCADELE KARARGAHI’ RESTORE EDİLECEK

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi bina, restore edilecek.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca “Milli Mücadele Karargahı” olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi bina, restore edilecek.

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, müzenin restorasyonu için TBMM 'nin 3,5 milyon lira ödeneği kurumlarına aktardığını, restorasyon ihalesinin 21 Ocak'ta yapılacağını bildirdi.

Müzenin restorasyonuyla ilgili iki projenin yürütüldüğünü belirten Ayhan, “Birincisi dış cephe, rölöve, restorasyon, restitüsyon ve çevre düzenlemesi; ikincisi ise iç teşhir, tanzim ve seslendirme projesi” dedi.

Restorasyon çalışmalarında tarihi dokunun ve o zamanki şartların dikkate alınacağını kaydeden Ayhan, İl Özel İdaresi olarak müzenin restorasyonunda üzerlerine düşeni en hızlı bir şekilde yerine getirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.

‘GAYEMİZ MİLLİ KURTULUŞ RUHUNU YANSITMAK’

Ayhan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tarihi binada 108 gün kaldığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Milli kurtuluş ruhunu, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı o heyecanı yansıtmak temel gayemizdir. TBMM Başkanımız, Milli Savunma Bakanımız ve Sayın Valimiz bu projeyi yakinen takip ediyor. Ödenek olarak birinci etapta 3,5 milyon liralık bir kaynağımız var. Proje parası olarak da yaklaşık 1 milyon liramız var. Ama burada para hesabı yapmıyoruz. Bu konuda TBMM ve Milli Saraylar açık çek verdi. Tarihi mekanların restorasyonunda fiyatlarda ani değişmeler olabiliyor. Ciddi manada bir kaynağımız var, TBMM'ce kurumumuza istediğimiz miktarda ödenek aktarılma sözü verildi.”

Ayhan, restorasyon çalışmalarının Sivas Kongresi'nin yıl dönümü olan 4 Eylül 2013'e kadar tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

ATATÜRK KONGRE VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Dönemin Sivas Valisi Memduh Paşa tarafından 5 Ekim 1892'de yaptırılan bina, 19. yüzyıl Osmanlı dönemi sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Sivas Kongresi'nin 4- 12 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanmasıyla tarihsel bir kimlik kazanan ve ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı tarihi yapı, günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından “Milli Mücadele Karargahı” olarak kullanılan binada, o yıllara dair izler günümüze taşınıyor. Milli Mücadele döneminde Atatürk'ün “Cumhuriyet'in temelini burada attık” sözünü söylediği tarihi yapıda, Atatürk'e ait çalışma ve dinlenme odası ile tarihi kongre salonu, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor. İdadi, Sultani, Sivas Lisesi, Kongre Lisesi adlarıyla anılan yapı, 1981 yılına kadar okul olarak kullanılmıştır. Bina, onarımı, teşhir ve tanzimi gerçekleştirildikten sonra 1990 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Giriş katı Etnografya Müzesi, üst katı Atatürk ve Kongre Müzesi, bodrum katı ise depo, laboratuvar ve fotoğrafhane olarak düzenlenmiştir. Tarihi bina, 10 Ocak 2011'de TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sivas Valiliği arasında yapılan protokolle Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilmişti.


AA  4.01.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.