Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ANAVARZA ANTİK KENTİ SURLARI DEPREMDE ZARAR GÖRDÜ

Kozan ilçesinde meydana gelen depremlerin Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'ni çevreleyen tarihi surlara zarar verdiği ortaya çıktı.

Anavarza Köyü Muhtarı Feridun Eroğlu, yaptığı açıklamada, 30 Aralık'ta meydana gelen ve merkez üssü Kızıllar köyü olan 4.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen en büyüğü 3,4 şiddetindeki 9 artçı sarsıntının Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'ni çevreleyen tarihi surlarda yıkıma sebep olduğunu belirtti.

Tarihi kenti çevreleyen sur üzerinde 5 giriş kapısı bulunduğunu, kaleyi karşıdan gören kuzey kapısının yanındaki surların sarsıntılar sonrası yıkıldığını ifade eden Eroğlu, Adana Müze Müdürlüğü'ne bilgi verdiklerini kaydetti.

Surlarda meydana gelen göçüğün can ve mal kaybına sebep olmadığına sevindiklerini, ancak tarihi surların zarar görmesinden dolayı üzüntü duyduklarını dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:

''Büyüklerimiz, bugün, parça parça ayakta kalmış olan surların geçmişte tamamının sağlam olduğunu ve bir uçtan diğer ucuna kadar üzerinde yürüdüklerini anlatırlardı. 1945 depreminde surlarda önemli gedikler oluşmuş, 1998 Ceyhan depreminde bu gedikler çoğaldı. Devam eden küçük çaplı depremlerle de ayakta kalmayı başaran surlar yıkılıyor. Turizm merkezi haline getirilmeye çalışılan Anavarza Antik Kenti'nin ayakta kalan en önemli yapıları olan surlara sahip çıkılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca bu yıl tekrar başlatılacak resmi kazıların yanında ayakta kalan bu surlar için de koruyucu önlemler alınması gerekiyor.''

Yıkılan surların yakınında evi bulunan Süleyman Gezici de pazar günü saat 21.00 sıralarında evinde televizyon izledi sırada bir gürültü işittiğini ve dışarı çıktığında surların yıkıldığını gördüğünü anlattı.

Adana Müze Müdürlüğü yetkilileri de konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.


AA  1.01.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.