Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TÜRKİYE’DEN KAÇIRILAN İKİ ESER TAVAN ARASINDAN ÇIKTI

ABD'de iki Amerikan vatandaşı, evlerinde 'tavan arasını temizlerken' buldukları Türkiye'ye ait iki tarihi eseri postayla iade etti.

Türkiye 'nin Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'ne, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen iki tarihi eser iade edildi. Eserlerin iade edilme hikayeleri ise hayli ilginç.

Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Mesut Özbek, eserlerden birinin antik bir yazıtın parçası olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bu eserle ilgili Washington eyaletinde yaşayan Mark adlı bir Amerikalı'dan e-posta aldıklarını belirten Özbek, Amerikalı'nın şunları yazdığını aktardı:

“Merhaba,
Babam, 1964-1996 yılları arasında Yalova yakınlarındaki Karamürsel Hava üssünde görev yapmıştı. Marmara Denizi gezisi sırasında bulduğu bu antik eseri ABD 'ye getirmişti. Üzerindeki yazılar soluk, ama 1000-2000 yıllık olduğunu düşünüyoruz.

Babam birkaç yıl önce vefat etti ve şimdi de annemi bir bakım evine yerleştirmemiz gerekti. O nedenle Güney Carolina'daki evlerini temizlerken bu eseri bulduk. Bunun Türkiye 'ye ait olduğunu hissettik.”

Özbek, ekte eserle ilgili fotoğrafların da bulunduğu e-postayı alır almaz harekete geçtiklerini ve eseri müşavirliğe getirdiklerini kaydetti.

POSTADAN TARİHİ ESER ÇIKTI...
Özbek, diğer tarihi eser olan heykel başının ise kendilerine postayla ulaştığını söyledi.

Bir Amerikalı'nın eseri, “çatıda temizlik yaparken bulduk” ibaresiyle postayla Türkiye 'nin Washington Büyükelçiliği'ne gönderdiğini belirten Özbek, incelemeleri tamamladıktan sonra iki eseri de Kültür ve Turizm BakanlığıKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderdiklerini bildirdi.

Özbek, Amerikalıların eserleri iade etmesiyle ilgili olarak, “Bu durum gösteriyor ki yeni nesil tarihi eserlere karşı daha duyarlı ve dürüst. Bu iki Amerikan vatandaşına, eserlerimizi iade ettikleri için teşekkür borçluyuz. Tabii artık müzelerin nereden geldiği belli olmayan eserleri almak istememesi de etkili” dedi.

“5 YILDA 3616” ESER MEMLEKETİNE GERİ DÖNDÜ
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de yaptığı açıklamada, Türkiye olarak kültürel mirasının korunmasına büyük önem verdiklerini hatırlatarak, “Bu çerçevede birçok çalışma yürütüyoruz. Örneğin, bilimsel kazı ve araştırmalar yapılıyor; restorasyon, konservasyon projelerini destekliyoruz; yeni müzeler inşa ediyoruz; eski müzelerin çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda revize edilmesini sağlıyoruz; ülkemiz kökenli kültür varlıklarının yerinde korunabilmesi amacıyla iadelerinin sağlanması için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Son 10 yılda yurt dışındaki Türkiye kökenli eserlerin iadesi faaliyetlerinin büyük ivme kazandığına dikkati çeken Süslü, 2007-2012 yıllarını kapsayan son 5 yılda 3616 eserin Türkiye 'ye geri dönmesinin sağlandığını kaydetti.


AA  2.07.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.