Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

AVRUPA MÜZİK FORUMU SONA ERDİ

Türkiye'nin Borusan Kültür Sanat aracılığıyla üyesi olduğu Avrupa Müzik Konseyi (European Music Council) tarafından düzenlenen İkinci Avrupa Müzik Forumu, 19-22 Nisan tarihlerinde Borusan Kültür Sanat'ın evsahipliğinde Borusan Müzik Evi'nde UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Türkiye'nin UNESCO Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu'nun katılımıyla açılmıştı.

Dört gün boyunca yoğun katılımla devam eden forum, bugün yeni Avrupa Müzik Konseyi (EMC) kurulunun belirlenmesi, EMC yıllık toplantısı ve Uluslararası Müzik Konseyi (IMC) Gençlik toplantısıyla sona erdi.

Dünyanın her yanından 130’un üzerinde katılımın olduğu forumu değerlendiren EMC Başkanı Timo Klemettinen, İstanbul’da en yüksek katılımın gerçekleştiğini, İstanbul’dan çok etkilenildiğini belirtti. Organizasyondaki başarılarından dolayı Borusanı Kültür Sanat’ı kutladı, teşekkür etti.

Borusan Müzik Evi’nin iki katında paralel olarak bildiri, panel, atölye ve tartışmalarla gerçekleşen forumda, “Sınırları Aşmak-Köprüler Kurmak” ana teması “Türkiye’de Müzik Eğitimi”, “Yaratıcı Avrupa - Kültür ve Medya için gelecekteki AB programları hakkında bilgilendirme toplantısı” gibi birçok alt başlık altında ele alındı. Konuşulan konular hem artistlik hem meslek, hem de sektör açısından içinde bulunulan çağın büyük sorunlarıydı, cevap bulunmaya çalışılırken farklı yaklaşımlar paylaşıldı, farkındalık ve diyalog geliştirildi. Forum boyunca, Borusan Quartett, Sumru Ağıryürüyen ve Göksel Baktagir grubu, Süreyya Operası’nda İlhan Usmanbaş’ın eserinin de yer aldığı iki piyano perküsyon konseri gibi etkinliklerle Türkiye’den çeşitli müzik yorumları da dinletildi. IMC Başkanı Frans de Ruiter kapanış konuşmasında çağdaş müziğin yaşayan büyük bir temsilcisi olan Usmanbaş’ın eserini dinlemek ve kendisiyle tanışmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kapanışta konuşanlardan biri de Harvard Üniversitesi’nde eğitmenlik yapan, Ocak ayından beri de Salzburg’ta konser hayatını sürdüren, 20. ve 21 yy. bestecileriyle çalışan, çağdaş müzik piyanistimiz Seda Röder’di.

Röder forumda çağdaş müzik hayatının en önemli konularının tartışıldığını belirterek; “Genelde konulara politik yaklaşıldı. Önemli konulardan bir tanesi, ikinci gün tartışılan artistlerin, sanatçıların ülkelerarası yolculuğunun biraz daha kolaylaştırılması için neler yapılabileceğiydi. Bir sürü ülkeye gelişmekte olan ve üçüncü dünya ülkelerinden sanatçılar alınmıyor yada vize almaları çok uzun sürüyor. Üçüncü gün de dijital hayatın yaratıcılığa etkileri ile ilgili bir panel dinledik. Bir yandan dijital hayat insanlar ücret vermeden bir sürü bilgiye, sanat eserine ulaşabiliyor. Sanatçılar yaptıkları işleri binlerce, milyonlarca insanla palyaşabiliyorlar. Ancak diğer yandan artistlerin dezavantajları da var. Her şey bedava olmak zorundaymış gibi bir izlenim uyanmaya başladı. Burada da tabii sanatçıların yaşam savaşı verdiğini unutmamak gerekiyor. Forumda; ‘Ne yapılabilir?’, ‘Yeniden oryantasyonumuzu nasıl yapabiliriz?’, ‘Bu yeni çağda nasıl yön bulabiliriz?’, ‘Yeni telif politikaları nasıl değişmesi gerekiyor ki; hem sanatçıları bu dijital çağda gözetebilsin hem de yollarına da taş koymasın?’ Çünkü yayınevine bir eserinizi vermişseniz 70 yıl boyunca o eser artık kilit altında kalıyor. Onlardan başkası değerlendiremiyor, eseriniz bu yayınevlerinin biraz insafına kalıyor. Eğer satamayacaklarını düşünüyorlarsa basmıyorlar, böylece sanatçılar unutturulabiliyor.” dedi. Röder, muhtemelen içinde yaşandığından sorunlara henüz tam da objektif bakılamadığını belirtti.

Borusan Kültür Sanat’ı Avrupa Müzik Konseyi’nde temsil eden Ayvalık Uluslararası Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Filiz Ali değerlendirmesinde, forumu İstanbul’da gerçekleştirerek Borusan’ın büyük bir iş başardığının altını çizdi. Filiz Ali, İstanbul bir düzineyi aşkın farklı dilin konuşulduğu, farklı kültür, din ve mezheplerin yan yana yüzyıllardır bir arada bulunduğu, kültürel çeşitlilik kavramının somut yansıması olan bir şehir olarak birçok ülke arasından seçilmesinin yerinde bir seçim olduğunu, gelenlerin sayı ve heyecanının da bunu gösterdiğini belirtti.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesiTolga Tüzün’de forumu; “Çok değişik ülkeden insanların bir araya geldiği bir forum. Bizim müzik piyasamızda es geçtiğimiz çok değişik şeyler konuşuluyor. Normal hayattan zaman alıp böyle şeyler üzerine konsantre olmak,konuşmak, fikir geliştirmek gerçekten ufuk açıyor.” sözleriyle değerlendirdi. Sınırları aşmada internetin getirdiği özgürlüğün tartışıldığı panelin de konuşmacısı olan Tüzün; “İnternet şu anda ekonomik güçlerin elinde internet üzerinden bir özgürlük hareketi örgütlemeye çalıştığınız anda derhal kısa devre yapıyorsunuz. Çünkü fişi kimin çekeceği belli. Bunun önüne geçebilmek için ineler yapılabilir? Bunun ötesinde insanların nasıl yüzyüze gelebileceği ortamları yaratmak için kullanılabilir. Bunun peşine düşmek lazım. Biraz internete işlerin olduğu yer diye değil araç olarak bakmak gerekiyor.” diyerek müzik endüstrisinin finansal v.s. güçlüklerini aşıp sesini internetle duyurabilenin dünyanın dörtte üçünü es geçtiğini hatırlattı. Tüzün; “İnterneti müzik alanında da gerçek insanlarla birşey yapmak için araç olarak kullanılması lazım.” dedi.

UNESCO ve Uluslararası Müzik Konseyi ile bağlantıları bulunan Avrupa Müzik Konseyi, müziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren ulusal müzik konseyleri ve kuruluşlar için yeni bağlantı fırsatları yaratan, kültür ve müzik projelerini daha geniş kitlelerle buluşturarak görünürlüğünü artıran önemli bir platform olma özelliği taşıyor.


Cumhuriyet  22.04.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.