Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TOPKAPI’DA RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Osmanlı Devleti'nin 380 yıl idare merkezi ve resmi ikametgahı olarak kullandığı Topkapı Sarayı'nın bir çok bölümü restore edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bakanlık, 2011 yılında Topkapı Sarayı Müzesi başta olmak üzere kentin önemli kültür ve turizm mekanlarının restorasyonlarını gerçekleştirdi.

Bakanlık, restore çalışmalarını Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul İl Özel İdaresi'nden sağlanan ödeneklerle gerçekleştirdi.

Bu kapsamda, geçen yıl, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478'de yaptırılan ve Osmanlı Devleti'nin 380 yıl idare merkezi ve resmi ikametgahı olarak kullandığı Topkapı Sarayı Müzesi'nde Sultan 4. Murad'ın Bağdat'ı alması şerefine yapılan kubbeli ve revaklı Bağdat Köşkü, İncirlik Bahçesi, 1635 tarihinde 4. Murad'ın Erivan'ı alması anısına yaptırılan sekizgen Revan Köşkü, 17. yüzyılda Merzifonlu Mustafa Paşa'nın sadrazamlığı sırasında yaptırılan Sofa Köşkü, Sofa Camisi, Sultan 3. Ahmed'in ünlü Lale Devri partilerini verdiği ve ortasında 5. yüzyıldan kalma mermer bir çeşme bulunan Lale Bahçesi restore edildi.

Divan Meydanı'nın Marmara Denizi'ne bakan doğu cephesinde bulunan, 20 kubbeli aşhane, 3 kubbeli helvahane ve diğer hizmet birimlerinden oluşan ve 5 bin 250 metrekarelik alana yayılan sarayın mutfakları ve müştemilatının restorasyonu da tamamlandı.

Topkapı Sarayı'nın Silah Teşhir Bölümü'nün restorasyonu da geçen yıl bitti. Yapının tarihi mimari özelliklerinin ortaya çıkarıldığı restorasyon sonrasında bölümde, Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren kullanılan silahlar sergilenmeye başladı.

Sarayın kule kapıları, Zülüflü Baltacılar Koğuşu, mescidi ve çubuk odası, saltanat arabaları, Dolap Ocağı, Harem Hünkar Salonu Müzik Odası ve sarayın genel cephe restorasyonu ise devam ediyor.

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn Dairesi, Yıldız Sarayı Müzesi Harem Yapıları, Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi, Sıbyan Mektebi, Nef-i Fidan Türbesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi Hazireleri, şadırvanı, kuyuları ve sarnıcının restorasyonu da sürüyor.


AA  2.03.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.