Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

GENÇ PİYANİSTLER, RAHMANINOV İÇİN YARIŞACAK

Türkiye'deki çeşitli konservatuvarlarda eğitim gören 12 genç piyanist, 20. yüzyılın en büyük piyanisti ve bestecilerinden olan Rus Sergey Rahmaninov adına düzenlenen ''1. Sergey Rahmaninov Piyano Yarışması''nda dereceye girmek için piyano tuşlarına basacaklar.

Yarışmanın Sanat Direktörü ve Vladimir Spivakov Sanat Vakfı Türkiye Temsilcisi Amine Aygistova, yarışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, Rusya Federasyonu, Rus Türk İşadamları Derneği, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlendiğini söyledi. Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ilişkilere katkı sağlamak ve genç yetenekleri teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmanın bir ilk olduğunu ifade eden Aygistova, bu yarışmanın finalinin klasik müzik tarihinde derin izler bırakan büyük besteci Rahmaninov'un doğum gününde icra edilecek olmasının da ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Yarışmanın, Rusya, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır düzenlendiğini anlatan Aygistova, yarışmanın Türkiye'de de düzenlenmesi için eski Rusya Kültür Bakanı ve Moskova Çaykovski Konservatuvarı Rektörü Prof. Dr. Alexander Sergeeviç Sokolov'un girişimde bulunduğunu söyledi. Aygistova, yarışma kapsamında ilk olarak Türkiye'deki bütün konservatuvarlara duyuru yaptıklarını ve katılımcı öğrencilerin video eşliğinde çaldıkları eserleri, ilk eleme için Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı'na gönderdiklerini ve yapılan elemede 12 yarışmacının seçildiğini belirtti.

Yarışmanın ikinci bölümüne katılmaya hak kazanan 12 genç piyanistin yarın Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'nda jüri karşısına çıkacağını ifade eden Aygistova, başkanlığını Rusya'nın kültür efsanesi olarak bilinen 93 yaşındaki Rusya Devlet Sanatçısı Profesör Viktor Merjanov'un yapacağı yarışmanın jürisinde, Türkiye Devlet Sanatçısı piyanist İdil Biret, Türkiye Devlet Sanatçısı piyanist Ayşegül Sarıca, Rusya halk sanatçıları Yuriy Slesarev ile Yuriy Rozum, Rusya Devlet Sanatçısı Mihail Hohlov, Uluslararası Yarışmalar Laureatı Yuriy Didenko'nun yer aldığını, jüri genel sekreterliğini ise Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aybulus'un üstlendiğini söyledi.

Rahmaninov'un doğum gününde yarışacaklar

Aygistova, yarışmanın finalinin yine Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'nda Sergey Rahmaninov'un doğum günü olan 1 Nisan'da gerçekleştirileceğini ifade etti. Yarışmanın birincisinin Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı Rahmaninov Salonu, ikincisinin Gnessin Rusya Müzik Akademisi Büyük Konser Salonu, üçüncüsünün Moskova Uluslararası Müzik Evi Oda Müziği Salonu'nda konser vermeye hak kazanacağını belirten Amine Aygistova, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca ''Türk Besteci Yorumu'' ödülü, Anadolu Üniversitesi'nce ''En İyi Zorunlu Eser (J.S. Bach-S. Rahmaninov) ödülü, ENKA Kültür Sanat Vakfı'nca en genç ve başarılı katılımcıya ''Umut Ödülü'', Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından ''Dostluk Ödülü'' verileceğini söyledi.

Aygistova, Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı Rektörü Alexander Sergeeviç Sokolov'un, 12 yarışmacıya Uluslararası Çaykovski Yarışmasını izlemeleri için özel bilet armağan edeceğini ve yarışmacıların tamamına başarı sertifikası takdim edileceğini belirtti. Amine Aygistova, yarışmacı öğrencilerin Pera Güzel Sanatlar Lisesi'nde prova çalışmalarına başladığını söyledi.

Sergey Rahmaninov

20. yüzyılın en büyük piyanist ve bestecilerinden biri olan Sergey Rahmaninov, Rus romantizminin son büyük bestecisi unvanını taşıyor. Rusya'nın kuzeybatısında Novgorod şehri yakınlarındaki Semyonovo'da aristokrat bir ailenin beşinci çocuğu olarak 1 Nisan 1873 yılında doğan Rahmaninov, ailesinin yönlendirmesiyle müzikle ilgilenmeye başladı. St. Petersburg'dan sonra Moskova'da konservatuara devam eden Rahmaninov'un burada Çaykovski ile tanışması ve ondan öğütler alması kendisine yeni ufuklar açtı.

Rahmaninov, 19 yaşındayken yazdığı ''Do diyez minör prelüd'' ile dikkatleri üzerine çekti ve bu eser piyano edebiyatının en çok çalınan eserlerinden birisi olarak anıldı. Mezuniyet projesi olarak Puşkin'in ''Çingeneler'' şiiri üzerine bestelediği tek sahnelik operası olan ''Aleko''yu yazan Rahmaninov, böylece altın madalyayı kazanarak okuldan mezun oldu.

Rahmaninov'un 1900 yılında yazdığı İkinci Piyano Konçertosu'nu Moskova Filarmonisi'nin konserinde çalarak besteci-yorumcu kimliğini tanıttı. 1902 yılında İsviçre seyahati sırasında ''12 Şarkı''yı besteleyen Rahmaninov, Rusya'ya döndükten sonra ardı ardına eserler besteledi ve eserleri 1904 yılında şef olarak çalışmaya başladığı Bolşoy Tiyatrosu'nda seslendirildi. Ünlü piyanistin Bolşoy Balesi'nde orkestra şefliği yaptığı sırada 1095 Devrimi gerçekleşti. Ülkenin siyasi şartlarının özgürce beste yapmasını önlediğini hissedince 1906 yılının kasım ayında Dresden'e giden sanatçı, önemli eserlerini bu dönemde besteledi.

Rahmaninov, 1909'da yeni eseri 3. Piyano Konçertosu ve diğer eserlerini seslendirmek üzere Gustav Mahler ve Walter Damroch ile ABD'ye gitti. ABD turnesi için özel olarak bestelediği 3. piyano Konçertosu'nun New York Senfoni Orkestrası eşliğinde başarıyla icra eden sanatçı, Boston Senfoni Orkestrası'ndan sürekli şef olma önerisi aldı, fakat bunu kabul etmeyerek 1910 yılında Rusya'ya döndü.

1917'deki Bolşevik Devrimi'nden sonra sanatçı, bir süre İsveç ve Norveç'te yaşadıktan sonra Kasım 1918'da ABD'ye gitti ve eşiyle birlikte bu ülkenin vatandaşlığına geçti. Amerika, Avrupa, Kanada ve Küba'da konserler veren sanatçı, en son büyük eseri olarak ''Senfonik Danslar''ı besteledi. Ünlü sanatçı, 28 Mart 1943'teki Kaliforniya Beverly Hills'te kanser nedeniyle hayatını kaybetti.


AA  31.03.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.