Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ALAEDDİN YAVAŞCA ‘USTALARA SAYGI’DA SAHNEYE ÇIKTI

Mûsikiyle doğduğu Kilis'te tanışan, 84 yıla çoğu klasik mertebesinde 643 beste sığdıran, Türk mûsikisi eğitiminin başlaması, yaygınlaşması ve kurumsallaşmasına Prof. Dr. Nevzat Atlığ ile birlikte öncülük eden Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça dün akşam "Ustalara Saygı"yı onurlandırdı.

Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği, eşi Ayten Yavaşça’nın katkılarıyla Faruk Şüyun’un hazırladığı geceyi TRT spikerlerinden Nuriye Eraçar sundu. Gece öncesinde Kilis Vakfı’nın katkılarıyla Yavaşca’nın ebru üzerine hat sanatıyla yazılmış 102 güftesinden 98’inin yer aldığı sergi, Kilis’in boyan şerbeti ve semsek pidesi ikramıyla açıldı.

Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu’nun konuşmasıyla başlayan gece boyunca, Alâeddin Yavaşça’nın aile, tıp ve mûsiki yaşamından, eğitimciliğinden fotoğraflar perdeye yansıdı.

Sahneye davet edilen Ayten Yavaşça sergi, konuklara hediye edilen “Gönülden Gönüle” adıyla kitaplaşan şiirleri ve bestelerini içeren iki CD ile gecenin hazırlanmasında kendisine destek olan Beşiktaş Belediyesi’ne, Kilis Vakfı Başkanı Yaşar Aktürk ve Bakırköy Musiki Konservatuarı Vakfı Başkanı Hikmet Özkahraman, tüm eserleri yazan ve güftelerini çıkaran Dr. Sema Özgün başta olmak üzere emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti. Ayten Yavaşca; “Eşime 26 Aralık’taki 50. evlilik yıldönümümüzde armağanlar sunmak istedim. Sağ olsun, dostlarımızda yardımlarını esirgemediler” dedi. Geceye katılan meslektaşları Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu, Prof. Dr. Nevzat Atlığ ve Prof. Dr. Ali Rıza Kural ise, anı ve tanıklıklarına dayanan konuşmalarında üstadın fevkalade sakin, şevkatli, çalışkan örnek kişiliği, asaleti, sanatta ve tıpta üstün başarısı, Türk Mûsikisi Konservatuarı’nın kurulması için 60’lı yıllardan beri verdiği mücadele, halen Haliç Üniversitesi’nde devam etmekte olan eğitime verdiği büyük hizmetler üzerinde durdular. Böylesine kıymetli bir hocanın 1993’te devlet tarafından emekli edilmesinin ayıbı da hatırlatıldı.

Ardından Nesrin Körükçü ve eşi Haliç Üniversitesi Konservatuar Müdürü Çetin Körükçü, konservatuarın öğretim görevlileri ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan sazlar eşliğinde üstadın eserlerini seslendirdiler.

Sahneye davet edilen Alâeddin Yavaşca; “Bende çok emeği var” dediği ünlü besteci Sadettin Kaynak’tan iki eser icra etti. İleri yaşına rağmen pırıl pırıl sesi ve icrasının mükemmelliğiyle herkesi şaşırtan Yavaşca; “Konuşmacıların her biri abidesi dikilecek arkadaşlarım. Onların her söyledikleri cümlede tarifi mümkün olmayacak heyecana kapıldım. Zannediyorum, bir fani insan için kıskanılacak bir saadet yaşıyoruz bu akşam. Hepimizin, saz arkadaşlarım, ses arkadaşlarım ve siz gönül dostlarımın aynı atmosferde buluşması hakikaten büyük bir kazanç oldu benim için sağ olun var olun” sözleriyle salonu selamladı. Sunulan çiçeği eşine uzatarak; “Ben bunu beceremezdim. Aferin sana” diyerek şükranlarını bildirdi.

Geceye manevi evlatları olan sevgili yeğenleri Suzan ve Cemil Yavaşca ile eşleri, akrabaları, Kilisli hemşerilerinin yanı sıra tıp ve müzik camiasından aralarında Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Prof.Dr. Cihat Aşkın, Fatih Salgar, Faruk Salgar, Mutlu Torun, Yaşar Özel, Zeki Çetin, Beyza Koral, Prof.Dr. Dündar Kalyoncuoğlu, Fatma Yücel, Tamer Başer Üçok, Sinan Sipahi’nin de bulunduğu çok sayıda dostu ve hayranı katıldı. Salondan taşan sahne kenarında bile yer bulamayan katılımcıları gören Çiloğlu bir daha ki buluşma için büyük salon sözü verdi.


Cumhuriyet  21.12.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.