İstanbul 201..." /> Sanatsal Haber... Türkiye'nin Sanat ve Kültür Portalı.

                                                                               

  Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

MÜZİĞİN DEVLERİ İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

3-17 Aralık arasında yapılacak "WOMIST- Dünya Müzikleri Festivali"ne dünyaca ünlü sanatçılar, gruplar ve orkestralar katılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri arasında yer alan ve geçtiği her şehirde büyük ilgi gören "Golden Routes- Altın Yollar" projesinin finalinde, İstanbul’da "WOMIST- Dünya Müzikleri Festivali", 3-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festivalin biletlerine Biletix’den ulaşmak mümkün.

"Altın Yollar"ın Son Durağı İstanbul
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle yapılan Altın Yollar projesi, kültürlerarası diyalogun önemini ve seyyahlarla sanatçıların bu diyalogun kurulmasındaki rolünü vurguluyor.

2008 yılında Jules Verne’in kahramanı İnatçı Keraban’ın izinde başlayan, 2009 ve 2010 yıllarında Piri Reis’in ve Evliya Çelebi’nin izlerini takip eden proje, 3-17 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek "İstanbul Dünya Müzikleri Festivali" ile sona eriyor.

Fesitval, İspanya’dan Ukrayna’ya, Makedonya’dan Macaristan’a, Bosna Hersek’ten Almanya’ya farklı kültürlerin şarkıları, birbirinden ilham alan melodileri ve yerel müziklerini evrensel değerlere ulaştıran sanatçıları buluşturacak.

Festivaliin tanıtım toplantısında konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, "Avrupa Kültür Başkenti unvanıyla birlikte, Avrupalılar, kültürel mirası, tarihi mekanları ve enfes mutfağı ile her daim dünyanın cazibe merkezlerinden biri olan İstanbul’un her geçen gün gelişen kültür sanat ajandasıyla tanışma şansı buldu. Bu tanışıklığın, ilerleyen yıllarda gelişerek, İstanbul’un kültür turizmine değer katacağına inancımız büyük" dedi, Kurt, "3-17 Aralık tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak bu konserler, İstanbul’umuzun tarih boyu Avrupa kültürlerini buluşturan ve besleyen yanlarını sahneye taşıyacak" şeklinde konuştu.

2008 yılında başlayan projenin sonuna gelindiğini anlatan Altın Yollar proje yönetmeni Özdem Petek ise şunları söyledi:
"Altın Yollar üç yıldır yurtdışında İstanbul’u 2010 ve Türkiye kültürünü tanıtmak için 18.000 km den fazla yol katetti, 19 ülkede 35 kentte konserler, dans gösterileri, konferanslar, sanatçı buluşmaları, basın toplantıları gerçekleştirildi; proje çerçevesinde hazırlanacak kitapların metinlerini yazan, çizimlerini yapan yazarlar, karikatüristler, fotoğrafları çeken fotoğraf sanatçıları, her yolculuğun belgeselini çeken film ekipleri yoğun bir çalışma sürdürdüler. Projemizin, İstanbul’un tanıtımına ve kültürler arası diyalogun geliştirilmesine olduğu kadar, sanatçılarımızın uluslararası planda tanınmasına da ciddi katkıları olduğunu düşünüyorum."

Açılış Konseri’nde Akdeniz’in Sesleri Yükselecek
Dünya Müzikleri Festivali’nin, 3 Aralık Cuma günü İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek ilk konserinde İspanyol Maria del Mar Bonet ile Yunanlı Savina Yannatou aynı sahnede buluşuyor ve Akdeniz’in coşkusunu, hüznünü, ortak melodilerini izleyicileriyle paylaşıyor.

Bach’ın Eşsiz "Goldberg Varyasyonları"
Biri dünya çapında perküsyon ustası, diğeri zamanımızın olağanüstü piyanisti; Burhan Öçal ve Alexey Botvinov. Üstün yetenekli sanatçı olmalarının ötesinde, ortak bir tutkuları daha var; her ikisi de Bach hayranı. Bu iki büyük sanatçı, Golden Routes İstanbul Dünya Müzikleri Festivali’nde ilk kez bir araya gelecek ve 4 Aralık Cumartesi günü İstanbul Kongre Merkezi’nde Bach’ın eşsiz "Goldberg Varyasyonları"nı birlikte yorumlayacaklar.

Evliya Çelebi’den Bugüne "Balkan Rüzgarları"
Festivalin 10 Aralık Cuma günü gerçekleşecek üçüncü konseri, İstanbul’da eğlenceli ve bol ritimli bir "Balkan Rüzgarı" estirecek.

Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılacak konserde, Balkanlar’ın en ünlü grupları, "sevdalinka" şarkılarının Kosovalı temsilcisi Suzan Kardeş ve Bekriya Band ile birlikte aynı sahnede yer alacaklar. Sahneye Makedonya’dan Çingeneler Kraliçesi Esma Redzepova ve Koçani Orkestar, savaşın acımasızlığına müzikle dur deme cesaretini gösteren Bosnalı Mostar Sevdah Reunion ve Bulgar klarnet ustası İvo Papasov ve Wedding Band de çıkacak.

Son Konserde Dev Buluşma
Bu yıl İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti sıfatını Macaristan ve Almanya’dan kentlerle paylaşıyordu. Dünya Müzikleri Festivali’nin son konseri, kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bu üç kültürün sanatçılarını aynı sahnede buluşturuyor.

Türkiye’den Zülfü Livaneli ve "East-West Orchestra", Macaristan’ın dünyaca ünlü sanatçısı Kalman Balogh’un yönetimindeki "Los Baloghs" Çigan Orkestrası, Almanya’dan Henning Schmidt, Ulrich Meiss, Hagen Matzeit, 17 Aralık Cuma günü Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde üç büyük kültürün müziklerinden oluşan özel bir repertuvar sunacaklar.

Schmidt’in piyanosundan çıkan notalar, Kalman Balogh cybalom’undan dökülen tınılar, Zülfü Livaneli’nin sesinde hayat bulurken, üç farklı sanatçı, müziğin evrensel bir buluşma olduğunu bir kez daha izleyicilere yaşatacaklar.


AA  28.11.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.