Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

BURSA’DA CUMHURİYET BAYRAMINA ÖZEL KUTLAMA

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), ''Sarıpınar 1914'', ''Kara Örtü (Puşide-i Siyah)'' ve ''Fırtına'' adlı oyunları sahneleyecek.

Reşat Nuri Güntekin'in ''Değirmen'' adlı romanından Turgut Özakman'ın uyarladığı ve Mustafa Kurt'un yönettiği ''Sarıpınar 1914'' adlı oyunda, Kamil Korunan, Sinan Demir, Cem Arabacıoğlu, Bora Özkula, Harun Türköz, Ömer Naci Topcu, Serdar Seçkin, Erkan Erdem ve Ahmet Somers rol alıyor.

Oyunun dekor tasarımını Murat Gülmez, kostüm tasarımını Özge Akarsu, ışık tasarımını da Yakup Çartık yapıyor.

1914'te Osmanlı İmparatorluğu döneminde geçen oyun, yöneten ve yönetilenlerin kopmuşluğunu, sorunlara yabancılaşmasını, gülmece ve iğneleyici bir dille anlatıyor. Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesinde bugün ve yarın saat 20.30'da, 30 Ekim Cumartesi günü de 15.00 ve 20.30'da sahnelenecek.

Zerrin Tığlıoğlu'nun yazdığı ''Puşide-i Siyah (Kara Örtü)'' adlı oyunu Betül Gökçer yönetiyor. Oyunun dekor tasarımı Suar Şeylan, kostüm tasarımı Hale Eren, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzik tasarımı Can Atilla, dans düzeni Deniz Çığ'a ait.

Oyunda, Feyha Çelenk, Betül Gökçer, Arzu Tan Bayraktutan, Serdar Seçkin, Cem Arabacıoğlu, Süheyla Elbaş, Ömer Naci Topcu, Yasemin Şener, Erkan Erdem, Çağlar Ozan Aksu, Cenk Turan ve Nihal Usanmaz rol alıyor.

Bursa'nın işgal edilişinden kurtuluşuna kadar geçen 2 yıllık süreyi Bursalı bir ailenin penceresinden anlatan oyunun konusu şöyle:
''Bursa'nın İngilizlerin yardımıyla Yunanlılar tarafından işgali, ülke çapında, özellikle TBMM'de fırtınalar kopmasına neden olmuştur. Bursa'nın işgali bir tür yas havası doğurmuş ve TBMM kürsüsü kara örtüyle örtülmüştür. Bu kara örtü Bursa'nın işgal altında kaldığı 2 yıl, 2 ay ve 2 gün süresince kürsüde kalmış ve Bursa işgalden kurtulunca kürsüden kaldırılmıştır.''

Oyun, AVP Sahnesinde 2 ve 3 Kasım tarihlerinde saat 20.30'da izlenime sunulacak.
Shakespeare'nin yazdığı, Zerrin Akdenizli'nin uyarladığı ''Fırtına'' adlı çocuk oyununu Ahmet Somers yönetiyor. Dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Ceren Karahan'a, ışık tasarımı Ali Karaman'a ait oyunda Celal Bıyıklı, Atilla Tetik, Çağlar Ozan Aksu, Cansu Yılmaz, Hayati Özen, Buse Uğur, Ufuktan Dede ve Savaş Ak, rol alıyor.

Kızı Miranda, hava perisi Ariel ve biçimsiz köle Caliban ile ıssız adada yaşayan Prospero'nun hayatının anlatıldığı oyunun konusu özetle şöyle:
''Bu adadaki esaretinin nedeni olan Kral Alonso, oğlu Ferdinand ile gemi yolculuğu sırasında Prospero'nun adasının yakınlarından geçmektedir. Bunu fırsat bilen Prospero, Ariel'den fırtına çıkarmasını ister ve düşmanlarının adaya gelmesini sağlar. Prospero, doğaüstü güçleri ve sadık kölesinin yardımıyla ona haksızlık edenlerden böylece öcünü alır. Kimsenin burnu kanamadan geldikleri bu ilginçliklerle dolu adada aşk, intikam, hoşgörü, özgürlük, doğanın dengesi ve mutlu sonla biten bir masal yaşanır. Oyun, Prospero'nun büyülü değneğini kırması ve tüm grubun düşmanlıkları geride bırakıp büyüyle onarılmış gemiyle İtalya'ya yelken açmasıyla sona erer.''

''Fırtına'', Oda Tiyatrosunda 31 Ekim Pazar günü saat 14.00'te sahnelenecek.

BBDSO
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel konser verecek. Şef Naci Özgüç yönetimindeki orkestranın konseri, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonunda, bugün saat 20.00'de başlayacak.

Fotoğraf günleri
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin (BUFSAD) iş birliğiyle düzenlenen ''19. Bursa Fotoğraf Günleri'' devam ediyor. Bu yıl ''Vizöre Bakmak'' başlığı altında düzenlenen ve ana teması ''Şiir, Şehir ve İnsan'' olarak belirlenen etkinlik kapsamında, Altıparmak ve Atatürk caddeleri ile Kapalıçarşı, birer sanat galerisi olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Altıparmak Caddesi'nde 1991 yılında Bursa'daki bir sergi açılışından ayrıldıktan sonra geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren usta sanatçı Sami Güner'in, ''Bursa Fotoğrafları'' da fotoğraf meraklılarının izlenimine sunulacak. Atatürk Caddesi'nde de Bursa Kent Müzesi arşivinden derlenen ''Bursa'da Milli Bayramlar'' konulu fotoğraf sergisi görülebilecek. Etkinlik süresince Tayyare Kültür Merkezi Sami Güner Sanat Galerisinde Ersin Alok ve Selim Güneş, Cemal Nadir Güler Sanat Galerisinde Erdal Yazıcı ve Enes Özdil, Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisinde de Sıtkı Fırat'ın eserleri sergilenecek.


AA  28.10.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.