Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

LEYLA GENCER’İN SİYAHİ VELİAHTI

Leyla Gencer Şan Yarışması'nda Güney Afrikalı siyahi soprano Pretty Yende kazandı. Türkiye'den bariton Kartal Karagedik ikinci, soprano Pervin Çakar ile Almanya'dan Anna Lapkovskaja üçüncü oldu.

Opera dünyasında ‘La Diva Turca’ lakabıyla anılan Leyla Gencer, adına düzenlenen Leyla Gencer Şan Yarışması’nın finalini Aya İrini’nin kubbesinden süzülen ışıkların arasından izlediyse eminim çok gururlanmıştır. Perşembe akşamı Aya İrini en dolu ve coşkulu gecelerinden birini yaşadı.

La Scala Akademisi ve İKSV işbirliğiyle Doğuş Holding ve Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final gecesi her şeyden önce Türkiye’de pek alışkın olmadığımız biçimde çok başarılı bir organizasyondu. Yarışma Halit Ergenç’in abartısız, son derece ölçülü sunumuyla sorunsuz aktı.

Romanya’dan Adelina Diaconu, Almanya’dan Anna Lapkovskaja, Güney Afrika’dan Pretty Yende, Türkiye’den Aylin Sezer, Esra Çetiner, Pervin Çakar, Sirel Yakupoğlu, Bahadır Noyan Coşkun ve Kartal Karagedik dünyanın dört bir tarafından yarışmaya katılan 119 aday arasından finale kalan isimlerdi. Yaşları 30-23 arasında değişen genç yorumcuların aslında hepsi çok başarılıydı. Ama yarışmaya Almanya’dan katılan Belarus’lu mezzo saprano Anna Labkovskaja, Güney Afrikalı soprano Pretty Yende ve Türkiye’den Bahadır Noyan Coşkun bana göre gecenin yıldızlarıydı.

Çok değerli müzik insanlarından oluşan, Leyla Gencer’in yıllarca birlikte çalıştığı artistik yönetmen Pier Luigi Pizzi’nin başkanlık ettiği jüri kararını vermek üzere aramızdan ayrıldığında yarışmayı birlikte izlediğimiz Gila Benmayor’la kendi birincimizi ilan etmiştik: Güney Afrikalı Pretty Yende.

Önceki yarışmanın birincisi soprano Nazlı Deniz Boran’nın Borusan Filarmoni eşliğinde verdiği mini konserin ardından Pier Luigi Pizzi sonuçları açıkladı. Evet, tahminimiz tuttu ve bu yılki Leyla Gencer Şan Yarışması’nda Pretty Yende birinciliği aldı. Türkiye’den bariton Kartal Karagedik ikinci olurken soprano Pervin Çakar ile Almanya’dan Anna Lapkovskaja da üçüncülüğü paylaştılar. Dünya değişiyor, anlayışlar değişiyor. Bir zamanlar siyahlar opera söyleyemez denilen günlerden, Güney Afrikalı bir operacının La Scala’da çalıştığı, başrole çıkabildiği günlere geldik. Tabii ki bu bir ilk değil, bu eşik 1930’lu yıllarda Marian Anderson ile aşılmıştı...


Radikal  28.08.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.