Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İBRANİCE YAZILI EN ESKİ METİN

Çömlek parçası üzerindeki metin 3000 yıl öncesine ait
İsrailli arkeologlar, Kudüs'ün güneyindeki bir kazı alanında buldukları bir çömlek parçası üzerindeki metnin, İbrani dilinde şimdiye kadar bulunan en eski metin olduğunu ileri sürdü.
Çömlek parçası, İsrail kralı olmadan önce Davud'un Filistinli dev Golyat'ı yendiği Elah Vadisine bakan Hirbet Keiyafa kalesindeki kazılarda bulundu.

Yapılan karbon testleri, üzerinde 5 satırlık yazı bulunan çömlek parçasının yaklaşık 3 bin yıllık olduğunu gösterdi.
Şimdiye kadar bulunan en eski İbrani metinleri olan Ölü Deniz Parşömenleri bin yıllıktı. Uzmanlar, Kudüs'ün 20 kilometre güneyindeki kazı yerinde bulunan metni tamamen çözemedi, ancak aralarında "yargıç", "kral" ve "köle" gibi sözcüklerin de bulunduğunu bazı sözcükleri okuyabildiler.
Bölgedeki kazıları yöneten baş arkeolog Yosef Garfinkel, 15'e 15 santimetre boyutlarındaki tabletin üzerindeki yazının, Kral Davud dönemindeki İsrail ile ilgili önemli ip uçları verebileceğini söyledi.
Garfinkel, çömlek parçasının haziran ayında bulunduğunu, daha sonra üzerinde 5 satırlık bir yazı olduğunun belirlendiğini ifade etti.
Bazı arkeologlar, metin ve bölgede bulunan büyük kale duvarı kalıntılarının, kazı yerinde 3 bin yıl kadar önce güçlü bir İsrail krallığı bulunduğunu gösterdiğini ileri sürdü. Ancak başka arkeologlar, Garfinkel'in iddia ettiği gibi yazının İbranice olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirttiler.

İbrani Üniversitesi Eski ve Yeni Ahit Arkeolojisi uzmanlarından arkeolog Aren Maier ise, bulunan çömlek parçasının İsraillilere de, Filistinlilere de ait olmayabileceğini, bunun tarih içinde unutulmuş başka bir grubun olabileceğini söyledi.


Sanatsal Haber  1.11.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.