Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

2 BİN YILLIK HEYKEL KAİDESİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Muğla'nın Ula İlçesine Bağlı Akyaka Beldesinde, Birkaç Ay Önce İnşaat Kazısı Sırasında Bulunarak Müzeye Teslim Edilen Taş Heykelin Kaidesinin 2 Bin Yıllık Sırrı Çözüldü. Yetkililer, Yazıta Göre Bölgede Çok Büyük Bir Tiyatro Olduğunu Belirterek, Bulmak İçin Yüzey Araştırmasına Devam Edildiğini Açıkladı.

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde, birkaç ay önce inşaat kazısı sırasında bulunarak müzeye teslim edilen taş heykelin kaidesinin 2 bin yıllık sırrı çözüldü. Yetkililer, yazıta göre bölgede çok büyük bir tiyatro olduğunu belirterek, bulmak için yüzey araştırmasına devam edildiğini açıkladı.
Akyaka beldesinde birkaç ay önce inşaat çalışmaları sırasında taş heykel kaidesine rastladı. Üzerinde bir yazıt olan kaide, Muğla Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Değersiz bir kaya parçasını andıran, ancak üstünde 2 bin yıllık sır bulunan kaidenin yazıtı tercüme edildi. Yazıttan, bölgede İdyma Federasyonu'na bağlı çok büyük bir antik tiyatronun yer aldığı öğrenildi. Heykel kaidesinde, ayak izlerinin yanısıra üstünde, "Bu heykel Menippos oğlu Aristonidas'a aittir. İdyma Federasyonu'na yaptığı erdemi ve iyi niyeti nedeniyle kendisine övgü, altın çelenk hediye edilmiştir, heykeli yapılmıştır ve büyük tiyatroda protokolde oturma hakkıyla onurlandırılmıştır. Bu heykeli Eleeuthernai Timok Haris Pythokritos yaptı." yazdığı bildirildi.
Muğla Müze Müdürü Şevki Bardakçı, yazıtın çok önemli bilgiler içerdiğini belirterek, "Yazıtlar antik dönemdeki sosyolojik, siyasi, ekonomik, ticari ve askeri bilgileri yansıtır. Buradaki yazıt, bölgede çok büyük bir tiyatro olduğunu gösteriyor. Yazıtın MÖ 1. yüzyılda Roma dönemine ait olduğunu biliyoruz. Taşın üstündeki bir sırrı denklem gibi çözerek antik şehirlere ulaşıyoruz. İdyma antik şehrinin varlığını biliyorduk, ancak elimizde fazla bilgi yoktu. Kayıp tiyatroyu bulduğumuzda, Karia medeniyetinin eksik halkasını tamamlamış olacağız. Şu ana kadar herhangi bir şeye rastlamadık fakat çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Antik dönemde birçok medeniyete evsahipliği yapan Muğla, zengin geçmişiyle geleceğe ışık tutmaya devam ediyor. 193 ören yerinin bulunduğu turizm merkezinde Karia uygarlığının izleri hâlâ görülüyor. İl genelinde birçok alanda kazı çalışmaları sürerken bulunan yeni eserler heyecanla karşılanıyor.


Sanatsal Haber  28.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.