Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TRAKLARA AİT İLK TAPINAK TEKİRDAĞ’DA BULUNDU

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi tarafından, 8 yıldır Herainteikos Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan antik yapının Traklara ait ilk tapınak olduğu tespit edildi.

Doç. Dr. Neşe Atik'in başkanlığında Tekirdağ'ın Karaevli köyü sınırları içerisindeki Herainteikos Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Traklara ait ilk tapınak ortaya çıkarıldı.
Kazı ekibi başkanı Neşe Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tapınağın heykeller ve kalkanlarla süslü olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gönderilen ödeneğin geç gelmesinden çalışmaların kazı mevsiminin dışında yapıldığını ifade eden Atik, 20 gün önce başlattıkları kazının bu yılki bölümünün kasım ayı içerisinde sona ereceğini belirtti.
Tekirdağ'a yaklaşık 10 kilometre mesafedeki antik kentte, 2000 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Atik, şu anda kazı çalışmalarını sürdürdükleri alanın çok büyük bir yapı kompleksi olduğunu ve bu kompleksin eldeki buluntulara göre bir tapınak kompleksi olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Kazı sırasında M.Ö 2. yüzyıla ait Trak Kralı Mossis'e ait adak sikkeleri bulduklarını vurgulayan Atik, "Yani M.Ö 2. yüzyıla ait bir tapınak alanında çalışıyoruz. Traklarda köpek gömüsü kutsal olduğu için döşeme altında 3 yerde köpek gömüsü bulduk. Bu yılki çalışmalarımız özellikle mimariyi çözmeye yönelik" dedi.
Geçen yıl yapılan kazılarda ahşaptan bir kalkan bulduklarını ve bu kalkanın tapınağı süslemek için kullanıldığını bildiren Atik, şunları kaydetti:
"Şuanda yaptığımız kazılarda bu kalkanın bir benzerini daha ortaya çıkardık. Fakat hiç ummadığımız 60 santimetre yüksekliğinde bir Eros heykeli de bulduk. Ayrıca bu bölgede mermer kadın başı heykeli de ortaya çıkarıldı. Devamının da gelmesi muhtemel. Çünkü biz tabaka tabaka kazıyoruz. Böylelikle küçük boyutlu eserleri de ele geçirebiliyoruz." Atik, kazının Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden 10 öğrencinin katılımıyla sürdürüldüğünü kaydetti.

TRAKLAR

Traklar, antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın kuzeyinde yaşamış, M.Ö. 4. yüzyılda Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimili olmuş bir kavim olarak kaynaklarda belirtiliyor.


Sanatsal Haber  27.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.