Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

MUTLU BAYRAMLAR

Elbette ki dini inançlarınız neyi gerektiriyorsa onları yapmaya çalışın. İnançlara saygı duyarım. Zaten neredeyse yapılmadığında ayıplanacağımız kadar katı olanları da var. Kurban bayramı da bunlardan biri. Çok sayıda Müslüman kardeşlerimiz bunu hem bir alışkanlık hem de inanç gereği uyguluyor. Ama yaparken mantığına ters düşmeyelim. Kestiğimiz kurbanlık etleri ihtiyacı olana vermeyi ihmal etmeyelim. Evet günümüz koşullarında ekonomik açıdan kolay değil, hem masraflı hem eskilerin deyimiyle meşakkatli bir iş kurban işi haklısınız. Ama paylaşmak olsun ilk amaç, gerçek ihtiyacı olanlarla paylaşmak. Buzluğunda saklayanlara da bir şey deme hakkımız yok çoğu insanın eleştirdiği gibi. Çünkü kurban kesmek o eti sonrasında almakta zorlanmayacağınız anlamına gelmiyor elbette ki pek çoklarının kolayca eleştirdiği gibi. Bunu da anlıyorum haklısınız. Ama yine de söylemden edemiyorum, sizlerden daha çok ihtiyacı olanları görmezden gelmeyelim. Bazılarına çok lüks gelen et yemek bu özel günde herkesi eşitlemeyi hedefleyecek duruma getirilebilir. Müslüman olmayanların kolayca eleştirebileceği hale getirmemek sizlerin elinde. Hayvanları kurban etmekle hayvanları telef etmeyi birbirine karıştırmadan, biraz sonra ölecek olsa bile her canlıya saygımızı gösterebilmek, evet herkes yapılanı onaylamayabilir ama yapılma şekliyle en azından eleştiri oklarına hedef olmamak elinizde.

Ben aldığımız kurbanlığımız kaçıp 4-5 kişiyi peşinde koşturup uzaktan izlediğim arabanın yanına kadar gelip benimle göz göze geldiğinden beri bu işin bana göre olmadığını anladım. Her ne kadar bazıları bunu beğenip doğru bulmasa da, ben kurban yerine ihtiyacı olanlara elimden gelen yardımı yapmak şekline dönüştürdüm ki, bu zaten her zaman maddi yardım da olamıyor. Maddi veya manevi birilerinin mutlu olduğunu görmek bana daha çok mutluluk katıyor. Tartışırsın, eleştirirsin, fikrini söylersin ama kimse kimsenin inançlarıyla alay edemez. Ben bir ağaç dikmeyi kutsal buluyorsam ve bunun doğru olduğuna inanıyorsam sen bu inancımla alay etme hakkına nasıl sahip değilsen, herkesin inancına saygı duymayı bilmeliyiz. İnanç bu inanmakla ilgili. Bazılarının ahkam kesmesini umursamıyorum, sizlerin hiç umursamadığının da farkındayım ama tek dileğim hep birlikte bayram havasını solumamız gerekirken bile inançlarla ilgili ayrımcılıkları körükleyen küçük hesaplar peşinde olmayalım. Varsın inanan inandığının gereğini yapsın, yöntemleri konusunda hatalı yapılanları doğru yapılması gereği konusunda hem bilgilendirelim hem de yol ve yöntemleri yüksek sesli düşünüp iyi niyetle söyleyelim ki, ne kimse inancının gereğini yapıyor diye anlamsız yargılanmasın, ne de inancının gereğini yapanlar yapmayanlara anlamsız yorumlarla kötü gözlerle bakmasın.

Unutmayalım bizim bayramları güzel hatırlamamızın sebebi, büyüklerimizin bayramları güzel kılabilmesi idi. Zaman birlik zamanı, zaman zaten oldukça azalan güzellikleri görebilip paylaşabilme zamanı, zaman iyi niyetimizle kötü niyetlilerin sesini azaltabilme zamanı. Herkese sağlıkla keyifle, mutlu huzurlu sevgi ve saygı dolu güzel bayramlar diliyorum.


İlknur ERŞAHİN ÇAKICI
23.09.2015

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.