Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

PAŞA PAŞA TİYATRO YA!!!

Geçtiğimiz haftasonunu tiyatroya giderek taçlandırdım. Devlet Tiyatrolarının bu sezonda ki iddialı oyunlarından birini seyrettim. “Paşa Paşa Tiyatroya yahut Ahmet Vefik Paşa…” Türk Tiyatrosunun oluşumu, çağını yakalama arzusu, II. Abdülhamit döneminin çalkantılı bol jurnalli ortamı, Osmanlı Tiyatrosunun kuruluşu seyirciye komedi tadında anlatılıyor. O günün penceresinden bugüne bakan, günümüzü hicveden bir oyun.

Uzun zamandır “mutlaka izlenmeli “ diyerek bir oyunu tavsiye etmedim açıkçası. Fakat bu oyunu izlerken, etkilendim gerçekten. Çok sevdiğim bir arkadaşımın sosyal medya da ki paylaşımı üzerine dikkatimi çekti açıkçası ve hemen bilet aldım. Bir zamanlar (artık sayısını hatırlayamadığım) ayakta alkışlayarak izlediğim Orhan Alkaya rejisi ile sahnelenen “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyununu hatırlayacaksınız. Sersem Kocanın Kurnaz Karısında merkez de Türk tiyatrosunun kurucularından Thomas Fasülyeciyan vardı ve bir aktörün ve ekibinin yaşadıkları sıkıntılar anlatılıyordu. Döneme Osmanlı Tiyatrosunun hamisi Ahmet Vefik Paşa’nın gözünden bakılıyor Gökhan Eraslan’ın kaleme aldığı eserde. Tabii söz konusu Dönemin Bursa valisi Ahmet Vefik Paşa… Renkli bir kişilik, örnek bir vali, aydın, gözü kara, boşuna “deli” denmeyen bir karakter, Moliere çevirileri yapıyor, reji koltuğuna oturuyor… Boşuna tavsiye etmem bilirsiniz…

Şehre yaptığı köprüler, yolların yanında, tiyatro binası kurarak ve Moliere sergileterek bir Anadolu aydınlanmasına başlamak isteyen vali, başa başına geleceklerden “bi haber” değildir. Fakat o halkı aydınlatmanın, umut vermenin, temiz siyasetin peşindedir.

Ayrıca Türkiye'nin en eski kültür kurumlarından biri olan İ.B.B. Şehir Tiyatroları 100. yılını kutluyor. Tiyatronun sanatkârlarından Can Doğan'ın tasarlayıp yönettiği ve tiyatronun kuruluşu ve ilk 25 yılını konu alan "DARÜLBEDAYİ - İLK ÇEYREK" belgeseli de 9 Aralık 2014 Salı akşamı 20.30'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda herkese açık ve ücretsiz olarak gösterime giriyor.

Hazım Körmükçü, Levent Üzümcü, Can Başak, Attila Sarıkayalı, Nergis Çorakçı Başak, Arda Aydın ve Uğur Dilbaz başta olma üzre tam 24 sanatçının rol aldığı belgeselde Darülbedayi'nin kuruluşu ve hayli aksamalarla süren gelişme süreci anlatılıyor. Hüzünlü öykülerin yanı sıra oldukça eğlenceli tiyatro ve kulis anılarının yer aldığı belgesel sonradan renklendirilmiş siyah beyaz fotoğrafların yanı sıra ilginç animasyonlarıyla da seyirciyle buluşacak.

Yaşasın sanat! Yaşasın Tiyatro
Hadi PAŞA PAŞA TİYATRO ya!!


Nebahat KARYAĞDI
9.12.2014

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 









 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.