Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

YAZ GECELERİNİN EKSİĞİ: PROMENAD KONSERLERİ

Yaz döneminde kapalı alanlarda yürütülen konser ve kültür etkinlikleri açık alanlara kaydı. Açık hava sahnelerinde yerli yabancı rock ve pop sanatçıları sahne alıp mekanları dolduruyorlar. Milletin eğlenmesine bir sözümüz olamaz ama yazlık düzende klasik, caz ve klasik – tango – Latin – pop - caz müziklerinin harmanlandığı daha popüler gece müziklerinin çalındığı müzik dinletilerinin eksikliği açıkça görülüyor.

Hani o Promenad Konserleri denilen, geçen yüzyıl başlarında Britanya'da başlayıp, dünyanın belli başlı kentlerinde açık havada, parklarda ücretsiz veya küçük bir ücretle icra edilen ve evrensel müziği kitlelere götüren, yeni yetişen gruplara ve yeteneklere sahne veren küçük, iyi niyetli organizasyonlardan söz ediyoruz.

Gerçi gelişmiş ülkelerde promenad konserleri deyince Berlin Flarmoni, Budapeşte Senfoni veya diğer ünlü festivel orkestraları, gruplar sahne alabiliyorlar. Dünyanın her yerinden meraklısı turistler bu gece konserlerini izlemek için o etkinliklerin yapıldığı şehirlere gidiyorlar ama biz bundan vazgeçtik, dünya kenti İstanbul'da bu yönde en ufak bir organizasyon yapılmıyor. Britanya'da Royal Albert Hall salonunda ve hatta Buckingham sarayı bahçesinde kış dönemini aratmayacak önemli programlar yapılırken, Vauxhall ve parklarda daha mütevazi konserler devam ediyor. New York'ta Central Park san Fransisco'da Golden Gate Park ve Shoreline amfitiyatrosunda, Los Angeles'da Vail Vadisinde ve Gerald Ford amfitiyatrosunda yaz boyu ücretsiz konserler düzenleniyor. Chicago'da ve Albequerque' deki Botanik Bahçesi konserler şehirlerinin gururu imiş!

Kopenhag, Berlin, Viyana, Paris yanında, yazlık yörelerde örneğin Roma'da Castel St.Angelo'da, Barcelona La pedrera, Japonya Toyama'da, Singapur'da Esplanade alanında, Sidney Myer'de ve dünyanın duyarlı insanlarının yaşadığı, kültüre ve sanata değer verilen sayısız kentinde gece veya gündüz sanat yönü ağır basan halk konserleri düzenleniyor.

Ama bütün bunların Ankara'da İstanbul'da, Bursa'da, İzmir'de de olsun istemezmisiniz? (Sayıca az da olsa yapılan folklorik etkinlikler ve büyük şehirlerde çok ünlü sanatçı ve gruplar için düzenlenen kâr amaçlı, pahalı organizasyonları kastetmiyorum!)

İsim vermeyelim, (Ben Kanadalı şarkıcı İma'yı dinledim, işini severek yapan dürüst sanatçı halka açık konserde, dört dörtlük profesyonel bir performans gösterdi, hayran olduk!) iki AVM dışında İstanbul'da, bu yaz böyle konser organizasyonları olmadı! Bir de Bebek festivali gece konserlerini bahsetmeden geçmemeliyim.

Neden belediyeler böyle ünlü gruplar ve sanatçıların yanında, küçük gruplara da fırsat verip açık hava konserleri düzenlemiyorlar?
Neden özel müzeleri ile ülkenin kültür hayatına büyük katkoda bulunan o zengin sanatsever hayırseverlerimiz, boğaz kıyısındaki müzelerinin bahçesinde açık hava etkinlikleri düzenlemiyor?
Neden güçlü şirketler, bankalar bu etkinliklere sponsor olmuyor?
Neden Devlet Opera ve Balesi veya Devlet Senfoni orkestrası yaz döneminde halk için ufak sürprizle düzenlemiyor?
Neden belediyeler sağladıkları destekte geleneksel sanatın dışına çıkıp, evrensel sanata da destek vermeleri gerektiğini anlamıyorlar?

Neden, neden?
Maruzatım var!


Cengiz ÖZDER
14.09.2014

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 





 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.