Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

EYLÜL

Eylül ayında Türk Sanat Piyasasına farklı bir soluk getiren Marjinart hakkında ajansın kurucusu Handan TERZİOĞLU ile röportajımız.

- Merhabalar Handan Hanım
Biraz Marjinart’tan bahseder misiniz , ne zaman kuruldu,

- Handan T.-
2007 yılında bu ajansı kurarken Türkiye’nin sanat çevresi ve sanat olayları nasıl işliyor onları araştırdım. Çünkü bu alanı tanımak ve tanımlamak gerekiyordu. Türkiye’de Plastik Sanatlar piyasasında ajans kavramı yoktu, dolayısıyla örnek alacağım kimse yoktu. Yurt dışındaki örnekleri araştırdım.Ancak yurt dışındaki örnekler ülke şartlarına uygun değildi.Yurt dışındaki örnekler kendi sektörlerinin koşulları doğrultusunda şekillenmiş ajans örnekleriydi. Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde sanat piyasalarının şartları ve koşullarına uygun ajans örnekleriydi. Türk Sanat piyasa koşullarını göz önüne alarak mevcut örnekleri de dikkate alarak ülke şartlarına karmalayarak ,sanatçıların ve sanat kurumlarının ihtiyaçları ne ise ona odaklandım. Marjinart Ajansına yukarıda anlattığım çerçevede başladım.

- Sizin özgeçmişiniz hakkında bize biraz bilgi verir misiniz.Çünki bu ortamda herkes herşeyi biliyorum diyor ama..

- Handan T.-
Felsefe, sosyoloji okudum. Halkla ilişkiler masteri yaptım. Uzun yıllarda çeşitli özel kuruluşlarda çalıştım. Bir çok uluslararası markaya iletişim danışmanlığı yaptım. Stratejik iletişim, pr/hakla ilişkiler uzmanıyım. Sanatla ilgili geçmişim çok uzun yıllara dayanıyor. Hayatımda sanat hep var oldu. Üniversite de okurken yoğun sanat tarihi dersleri aldım. Yıllarca profesyonel iletişim danışmanlığı yaparken hep bir şeyler eksikti. Sonunda en sevdiğim bir dal olan sanatla mesleğimi birleştirdim. Marjinar’ı kurdum ve artık sadece plastik sanatlar alanında iletişim danışmanlığı yapıyorum.

- Marjinart’aTaksim’i neden tercih ettiniz?

Handan T.-
İstanbul ‘un merkezi ve sanat piyasasının kalbi olduğu için Taksimi tercih ettim. Bir çok sanat noktasının ve kurumunun olduğu lokasyonların ortasında olduğu için. Biraz da Taksimin özelliğine karakteristikleri, kozmopolit yanı duruşumuza uygun, içinde başka sanatları da içeren bir yer seçmeyi tercih ettim.

- Marjinart’ın farkı nedir,amaçlarınız hakkında bize bilgi verir misiniz?

Handan T.-
Sanatçılara sunduğumuz hizmetler:
Profesyonel bir sanatçı kendi alanında ilerlerken; ne tür hazırlıklar yapmalı, kendisini nasıl ifade etmeli, piyasayı nasıl takip etmeli, kendini var etmek için neler yapması gerekiyor, hedef kitlelerle nasıl iletişime geçecek? Tüm bunları organize eden, tüm bunlarla ilgili yaratıcı fikirler, stratejiler üreten ve sergi projeleriyle birlikte sanatçılara yol açan bir ajans. Sanatçının atölye disiplininden sanat tüketicisine ulaşana kadar nasıl bir alt yapı oluşturması gerekiyor bu, sanatçı kariyerini nasıl planlaması gerekiyor, tanınması ve tercih edilmesi için neler yapılmalı. Temel olarak verdiğimiz hizmetler ve amaçlarımız bunlardır.

Sanat piyasasında yalnız kalıyorlar. Batıdaki gibi yerleşmiş bir sistem yok, her şey el yordamıyla ilerliyor. Dolayısıyla sanatçılarımız bir yerlere gelebilmek için çabalıyorlar ve uzman olmadıkları bir alanda, tanıtım reklam halkla ilişkiler, stratejik iletişim alanlarında uğraş vermek zorunda kalıyorlar ve çok vakit kaybediyorlar. Finansal destekler de olmayınca bu gayretlerin bedeli ağır oluyor. Sanatçıların piyasada var olabilmek için sanat tüketicisine ulaşmaya ve kabul görmeye ihtiyacı var. Marjinart bu ihtiyacı karşılayacak yollar ve yöntemler öneriyor sanatçılara.

- Ajansınıza tercih edeceğiniz sanatçıların nitelikleri neler olmalıdır?

Handan T.-
Çok farklı disiplinlerde ve çok farklı üsluplarda sanatçılar olabilir. Sanatçı ajanstan sanat kariyerinin hangi aşamasında olursa olsun hizmet alabilir çünkü sanatçının niteliğine göre hizmet veriyoruz. Dolayısıyla sanatçı sanat kariyerinin başında da olabilir, sanat kariyerlerinde bir hayli ilerlemiş de olabilir, çözümler farklı olacaktır. Sanatçının her döneminde farklı yol yöntemler söz konusudur. Sanat kariyerinin başında olanlar daha fazla ihtiyaç duyacaklar, sanat kariyerinin başında olmak sanat kalitesinin başında olmak anlamına gelmiyor. Genç bir sanatçı profesyonel sanat kariyerine başlamamış olabilir ama çok iyi işler üretiyordur. Sanat kariyerinde ileride olan, alıcı izleyici belli bir kitle edinmiş sanatçının üretimleri açısından bazen tartışmaya açık eserler görebiliyoruz.

Marjinart bir sanatçı insiyatifi değil dolayısıyla çok farklı disiplinlerde çalışan sanatçılar ve sanat kariyerinin herhangi bir noktasında olan tüm sanatçılara hitap edebilecek, hizmet verebilecek yol ve yöntemleri kullanan bir ajanstır.

Sanat eserinin üretilmesi ve kalitesi üretenin sorumluluğundadır. Elbette ki iyi işler üretilsin biz de o sanatçıların tanıtımını yapalım, pr servisi verelim.

Marjinart Plastık Sanatlar PR Ajansı, sanatı daha geniş kitlelere nasıl ulaştırabiliriz, sanat bilincini nasıl uyandırabiliriz sorularına da cevap arar, çözüm için yol ve yöntemler araştırır ve uygular. Sonuçta sanat eserini, sanat tüketicisi veya sanatsever tercih eder. Sanatçı özgür hareket edebilir. Sanatçı bir galeriye bağlı olmayabilir. Yurt içinde ve dışında pek çok imkanı değerlendirebilir. Marjinart bu açıdan bir çok alternatif sunuyor, hem yurt dışında yurt içinde hem fuarlar hem sergiler açısından çok farklı lokasyonlarda farklı mekanlarda sergi yapma imkanı sağladığı gibi profesyonel bir ajans tarafından iletişim sratejisi hazırlanmış bir şekilde kamuoyuna sunabilir.

Galeriler deneyimleri çerçevesinde tanıtım yapıyorlar ancak birçoğu iletişim alanında profesyonel değil elbette. Sanat galeriler imkanları varsa iletişim departmanı açabilirler. Ancak Yeni kuşak sanatçılar geliyor arkadan. Beş altı galeri var iletişim danışmanlarıyla profesyonel hizmet veren. Bu galerilerin hangisi ne kadar sanatçıyı bu hizmetlerden yararlanmasını sağlayabilir. Sanatçının rahat bir şekilde sadece kendi üretimini düşünmesini, bağımsız olmasını sağlayacak bir sistem bu. Marjinart, plastik sanatlar alanında cast ajansı gibi çalışır.

- Marjinart’ın yeni döneme ait planları nelerdir?

- Handan T.-
Yeni döneme ait olarak;
Eylül sonunda sezon açılışı yanısıra “Sanat Dükkanı” açılışı olacak. 2013 yılı itibariyle 3. fazda “Marjinart Sanat Dükkanı” hem marjinartist’te yer alan sanatçılardan hemde daha önce sanat dükkanına katılan sanatçıların çalışmaları yer alacak. Yaz sezonun durgun geçmesi ve bazı toplumsal olaylar sebebiyle sekteye uğradı. Ama şimdi biraz daha coşkulu bir şekilde ve umutla tekrar sezona başlamak için Eylül sonunu düşünüyorum. Eylül sonunda başlayacak “Marjinart Sanat Dükkanı” sezon sonuna kadar çeşitli etkinliklerle Aralık sonuna kadar devam edecek, 27 sanatçı ve yüzü aşkın eser sergilenecek.

Ekim’de Artist Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na katılıyoruz. Yine Ekim’de İtalya’da Reggio Emilia’da 15.Immanginarte sanat fuarı var. Aralık ayı sonunda Nişantaşı Art212 Lebriz galeride karma bir sergi düzenliyorum adı “Bir garip şehir efsanesi: Nasıl olsa Cennet var” Kent olgusu üzerinde duracağız sanatçılarla birlikte. Ocakta İstanbul’da yeni bir mekan için çalışma başlayacak yeni bir galeri oluşumu, onunla ilgili hazırlıklar yapıyoruz. Nisan Mayıs gibi yurtdışı fuarları, 2014 yılı hazırlıklarına da başladık.

- Genç sanatçılar için söyleyebileceğiniz ne var, neden Marjinartist ajans sistemini tercih etsinler?

- Handan T.-
Genç sanatçılar veya yeni mezun olmuş sanatçılar hocalarının desteğiyle ya da kendi imkan ve bağlantılarıyla galerilerle iletişime geçiyorlar. Ama bunun dışında hiç bilmedikleri ve henüz bir sisteme oturmamış bir sanat piyasamızı deneye yanıla öğrenmeye çalışıyorlar. Daha profesyonel ve daha hızlı hedef ulaşabilmek için Marjinartist Portföy ajans sistemi iyi bir yol olabilir. sanatçılar gelsinler, bizimle görüşsünler, incelesinler, Marjinartist Portföy ajans sistemiyle ilgili olumlu düşüneceklerini biliyorum. Marjinart sanatçıları takip ediyor. Ne kadar iyi iş üretseniz de bir iletişim stratejiniz yoksa hedef kitlelere kendinizi tanıtamıyorsanız günümüz koşullarında ilerleme kaydetmek, tercih edilmek mümkün olmuyor. Sanatçılar bunu yaparken profesyonel iletişimcilerden destek alırlarsa başarıya ulaşacaklardır.

-Teşekkürler Handan Terzioğlu

Tüm sanatseverlere ve sanatçılara güzel, sağlıklı, sanat dolu günler dilerim.


Aylin MENEKŞE
24.09.2013

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.