Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

ETKİLERDEN…

Belirtiler ve… yazımda söz ettiğim konuyu biraz daha açmak için paylaşmayı uygun buldum.
Bu sayfa ile çok ilgili olmadığını düşündüğünüz konulara değiniyorum belki ancak doğadan köprülüğü göz ardı edemeyeceğimiz de ortada…
Son günler önemli günlerin hareketliliği ile geçmekte…
Benimse ilgim doğa olaylarının en önemlisi diyebileceğimiz depremlere odaklanmış durumda şu sıra…

Zira pek çok olayda ya da tahammülsüzlüklerde etkisi olduğu varsayımıma henüz aksi bir yorum almamam, olumlu varsayım da olmasa izlemeye devam etmemin nedenlerinden…
Sayın Kadir Sütçü ile izlemeyi sürdürmekteyiz, onun uzun soluklu ki 1999 depremi sonrasında başlayan gayretine, birkaç yıldır izlediklerimin merakı ile son yılda katılarak ispat sayılan bazı sonuçları tespit ettikçe kesinleşen verileri paylaşarak gelişmede katkı sağlamak hedefimiz...

Bilindiği gibi, “Sütçü Bulutları” markası ile isimlenen süt beyazı estetik bulutlar deprem öncesinde uyarı gönderebildiği kadar sonrasında da belirti vermekte demiştik ve en son depremlerle yapılan tahminlerde etkisi ve sonuçlar önemli kanıt niteliğinde!..

Libya-İspanya arasındaki bulutlanma durumu ve İspanya’da verilen ani sıcaklık düşüşü raporu ardından İspanya üzerindeki bulutlanmadaki girdap izlencesinin bir deprem belirtisi olduğu tahmini sonrası Azore adalarında ve ardından İspanya’da oluşan depremler ve yine sonrasındaki kar yağışı son kanıtlananlardan oldu...

Sütçü, 27 Nisan 2013 tarihli basın bildirisinde konuyu açıkladı. Sıcaklık düşüşleri sonrası oluşan depremler sitesinden izlenebilir ki, bugün İstanbul Tuzla’daki 2.4 lük sarsıntının da birgün önceki çok yüksek sıcaklık sonrası kısa süreli ani düşüşle belirti verdiği sıcaklık verilerinden görülebilmektedir.

Bulutlar ve yağış bilinen gerçek…
Ancak buradaki görünen ve çok kez kanıtlanmış olup son olayla da noktalanan ve Sütçü’nün önemle üzerinde durduğu konu;
“Su döngüsü ve bulutlanma” tanımındaki eksikliğin; “depremler öncesindeki katıların genleşmesi ve sonrasında büzülmesiyle ilgili meydana gelen durum (fay hatları boyunca) havanın yoğunluğunu ve sıcaklığını etkileyerek atmosfer basıncını değiştirir” tanımının eklenmesi ile daha doğru bir sonucun öğretiye katılmasını ortaya koymaktadır.

Yani kısaca hava ve yer bilimcilerin birlikte gözlemlerle yapacakları çalışmaların insanlığa özellikle hasar verici depremler öncesinde koruyucu bilgi sağlanmasında yararlı olacaktır.
Bu çalışmaları amatör gözlemcilerin uyarılarına dikkatin de yönlendireceği yadsınmamalıdır.
Yerleşimlerin kuruluş yeri seçiminde özellikle peyzaj plancılarının önemle değerlendirdiği yer hareketleri yani deprem gibi iç güçler (endojen güçler), dış güçler (eksojen güçler) kadar önem taşımaktadır ve sörvey çalışmalarının temelinde yer almaktadır.

Ziraatçilerin ya da diğer bitki yetiştiricilerinin hergün gökyüzünü kontrol gelenekleri de dikkate alındığında, konforlu yaşam ortamı seçiminde yer ve hava bütününü anlamamak mümkün görünmemektedir.

Öyleyse, önceki yazıda da belirttiğim ve son depremlerde özellikle gözlemi arttırarak beklenen yönde sarsıntıların kanıtlanması ile önceki yüzlerce verinin de tanımladığı domino etkisi, bağlantılı fay hatlarında izlenmekte ve tahminlerde yararlanılan en önemli kaynak olmaktadır.

Aksi savunular bulunsa da, son olan depremlerin izlenmesi bile yeterli görülmektedir.
Gerilmeler ise bu etkinin yönünü açıklayabilmektedir.
Demek ki sıcaklık değişimleri üzerinde depremlerin soğutucu etkisi vardır ve yağışların özellikle ekin zamanı denilen bahar aylarında olması gerekirken ki bu yıl Nisan ayının çok bereketli olmadığı ve tam tersine sıcak iklime sahip bir Akdeniz ülkesi İspanya’da kar yağması düşünüldüğünde, küresel ısınma krizlerinde depremsellik dengesindeki değişimin etkisi algılanabilmektedir.

Depremlerin ekosistem içerisinde çok önemli bir zincir olduğunu açıklayacak ve Sütçü’nün tamamladığı ve yıllardır bilinen atmosfer basıncını etkileyen 6 maddeye (sıcaklık, mevsim, yükseklik, yerçekimi, dinamik etkileri, rüzgarlar) eklenecek 7. maddenin “deprem” olması gerektiğini vurgulamakta sakınca görmemekteyim.

Marmara’da başlayan hareketliliğin izlendiği şu günlerde sıcaklık düşmelerinden oluşan değişimlerde dikkat gerektiği ve örneklerin değerlendirilmesiyle gelecek zararlardan zamanında kaçınılabilmesinin sağlanabileceği de gözardı edilmemelidir (Ek).

Güneş tutulmasının da olacağı Mayıs ayında gelebilecek zararlardan korunmak üzere sağlıklı günlere…


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
2.05.2013

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 





 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.