Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

TUTULMALAR VE GEÇİŞLER SONRASI…

Bu yılların ilginç doğa olaylarını getireceğini yazmıştım ki başladı. Güneş tutuldu, Ay tutuldu, Venüs güneşin önünden geçti derken sarsıntılar da sıralandı... İnsanların lodos balığı gibi kaç gündür anlaşılmaz sıkıntılar içerisinde oluş anahtarı mıydı ne dersiniz? Sanırım çekim güçlerinin getirisi sıkıntıları birbirimize de yansıttırabiliyor. Bu yıl pek çok ülkenin savaşlara eğilimli olmasının da mı nedeni acaba?

Perşembe akşamı TR1 Tv’de “Fay Kırılmadan” programında değerli konuşmacılar Prof. Dr. Uğur Kaynak, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Öğr. Kadir Sütçü vd. izlerken deprem tahminleri görüşlerini değerlendirdikten sonra alt yazıda geçen Marmara Denizi Tekirdağ - Mrm.Ereğlisi açıklarında oluşan 5.1 lik deprem ürküntümü arttırdı. Bekleniyordu ama inşallah İstanbul için öncü değildir dilemekten başka ne diyebilirim. Sayın Kadir Sütçü’nün program öncesi gönderdiği bulutlara ilişkin görüntü sonrası bu haber, çalışmalarının doğru yolda olduğunun da kanıtı. Umarım zarar görmeden önce uyarı sistemlerimizi kullanılır duruma getirebilecek gelişmelere hız kazandırılabilir. Desteklenmesinde öncülük gereken ancak en son sıralarda yer verilen çalışmalardan deprem tahmin ve önlem alma...

İnsan davranışlarının enerji yükselmelerine ya da havada oksijen azalmalarına bağlı olabileceğini zaman zaman yazılarımda konu etmiştim. Bugünlerde de sıkıntı arttı galiba bir şeyler oldu tutulmalar dışında diyerek internette gezinince bazı füze denemelerine rastladım ki acaba etkileri nedir? Dünya yuvarlak ve aynı atmosferi kullanıyor öyle değil mi? Yakın ya da uzak farketmeyeceğini güneş ya da ay etkileri ile karşılaştırmak mümkün mü? Az ya da çok etki ile açıklanabilir mi? “Hiç” etki mi doğru?

Bir de son zamanlarda dilimizle ilgili konular hakkında haberlere rastlanıyor. Özellikle ankerman yani topluma örnekte önemli birisinin bir sözü tepki oluşturmuş. Sevimli bir hareket için belki düşünmeden sarfettiği söz ki internette bulabilirsiniz, toplum karşısında söylenmesi pek doğru karşılanamayacak söz ve özellikle bu yönde artışların olduğu süreçte... Ortaokula başladığımda arkadaşlarımla aramızda geçen bir olayı paylaşarak, geçmişte nasıl yetiştiğimizi ve televizyonun kısıtlı olması, internetin hiç olmaması nedeniyle sadece büyüklerimizden aldığımız öğretilerle yaşamımızı şekillendirdiğimiz dönemi anımsatmak isterim. İstanbul’da okulda bir ders arasında içeri girerken bir erkek arkadaşım “Türk Anonim Şirketi Ankara’da Kuruldu” baş harflerini oku diyince ben de safça okudum ve ne demek ki diye sorunca gülüşmelerini anlayamayıp masumca susup sınıfa girdim. Akşam annemden öğrenmek amaçlı aynı soruyu sorduğumda ise nereden öğrendin sus anneannen duymasın deyişini hala unutamadım. Zira o zaman şimdilerde her daim kullanılır olan pek çok kelime çok ayıp sayılır ve ağzımızdan kazara çıktığında dilimize biber sürüleceği ile men edilirdi. Belki neden kısıtlı konuşalım diyenlerimiz olacaktır ama neden kibar konuşmayalım ile yanıt vereceğim. İyi iletişimin sihrine inanan ve “güzel söz yılanı deliğinden çıkarır” atasözümüzle büyüdüğümden olsa gerek kazara bile olsa toplumun hoş karşılamayacağı birçok kelime ya da deyimlerden kaçınmanın toplam kalitemizde yüksek etki oluşturacağını vurgulamakta sakınca görmüyorum. Özellikle de çocuklarımızın sünger gibi olduklarını ve büyüklerini bazen istemeden de olsa örneklediklerini anımsayınca... Özellikle de pek çok bu tür kelimelerin şaka amaçlı kullanıldığı günümüzde, gelecekte farkında olmadan ağzımızdan kaçacak olanları düşününce ve karşılaştığım örnekleriyle yazdım affola...

Kaliteli nesillerle geleceğimize ve sağlıkla yaşatacak dünyamıza...


Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM
11.06.2012

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.