Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

23 NİSAN KUTLU OLSUN

Herkesin 23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun, kalbinizdeki çocuk daima neşeli ve umutlu olsun, Aydınlık günler görelim, Cumhuriyetimiz Daim olsun…

Şimdi bu kadar güzel bir giriş yaptıktan sonra ben nasıl “4+4+4” ten bahsedeyim? Gerçi daha tam ne olduğunu ne yapanlar anladı ne yaşayacaklar, bu duruma söylenecek söz bulamıyorum. Bu eğitimle yetişecek 2023 gençliği nasıl bir hayata hazırlanmış olacak?

Ayten Alpman senin sesini unutmak mümkün değil. Asmalımescit’te ki atölyemin duvarlarından pencerelerden İstanbul’a karışan, Dünyaya dağılan bir anıdır sesi. Sadece eski şarkılarıyla değil günümüz pop klasikleriyle yaptığı jazz albümüyle benim kuşağım için de tarih yazdı. Huzur içinde uyu.

Meral Okay, Türk Televizyonunun senaryo devrimcisi sen bir “iz” sin. Hep böyle anılacak. Geçen yıllarda onun hakkında bir yazı yazmıştım hatırlarsanız, ekranlara devrimci bri senarist olarak damgasını vurdu. Yazdığı tüm diziler Tv tarihinde yerini aldı ve kalplerde.. Okay’ın ölümünün ardından Reha Muhtar çok anlamlı bir yazı yazıp Okay’ın şahsıyla “78 kuşağını” da andı. Bu kuşağın acılarını ve hayata tutunuşunu azda olsa anlattı, hatırlattı.

Bir tarihi anı daha yaşıyoruz. 12 Eylül darbesini yapanlar bugün hesap veriyor.

Tüm bu sorunlar, soruların içinde “Goya Zamanının Tanığı / Gravürler ve Resimler” sergisini gezdim. Tarihi bildikçe aslında o acı gerçek karşınıza dikilip küstahça gülümsüyor. “Tarih tekerrürden ibaret olarak beliriyor karşınızda. Çektiğimiz acılar, demokrasi arayışı, kadınların kimlik sorunları, başka bir dönemde de görülüyor. Sergi şuan bile yaşanan sorunlarımızın bir duruşu gibi. Sadece özneler ve tarih farklı. Ve o zaman Goya’yı GOYA yapan şeyin aslında muhteşem deseni, tekniği, birçok modern sanat akımına öncülük eden yapıtlarından daha da üstün olarak çağına tanıklık eden ve bunu yaparken cesur, sözünü sakınmayan kimliği olduğunu görüyorum. Gerek eğitim sistemini eleştirisi, gerek savaş ve kadın haklarına bakışı beni benden alıyor. Birde karşında duran gerçek eserler olunca heyecan artıyor.

Dünya Sanat Günü’nü(World Art Day/WAD) kutladık. Geçen yıl UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın ve UPSD yönetiminin önerisi ile International Associations of Art (IAA) Kurulunda kabul edilen Dünya Sanat Günü, bu yıl ülkemizde coşku ile kutlandı. “Vitrin Sergileri” projesi ile hayata geçti, birçok etkinlikle kutlandı. Bende bu etkinliklerde bir eserimle yer aldım.

Bunun dışında, çalıştığım eğitim kurumunda bir hafta boyunca devam eden sanatsal etkinliklerle bu anlamlı günü biz de kutladık. Bu etkinliklerin ilki Sayın Bedri Baykam’la gerçekleştirdiğimiz söyleşi oldu. Muhteşem keyif aldık, çocuklar izleyenler ve büyüklerde. Bedri Baykam hocam anlattıkları, mütevazi tavrı ve anıları ve bizlere kazandırdıkları ile yine kendine hayran bıraktı. Nice Dünya Sanat Günlerine…

Bertol Brecht`in başyapıtlarından biri olan "Sezuan`ın İyi İnsan`ı İstanbul DT’nin yeni oyunlarından biri. Geçen hafta izledim. Oyunda göz dolduran ve dakikalarca alkışlanan bir isim var Zeynep Ekin Öner. Sadece onun performansı için bile izlenmeye değer diyorum.

Herkes kalbindeki çocuğa sarılsın bir defa daha

Nice güzel aydınlık sanat dolu yarınlara…

KARANLIK ZAMANLARDA

Demeyecekler: Ceviz ağacı rüzgarda sallandığı sıralar.
Ama diyecekler: Badanacı işçileri ezdiği sıralar.
Demeyecekler: Çocuk yassı taşı ırmakta kaydırdığı sıralar.
Ama diyecekler: Büyük savaşlar hazırlandığı sıralar.
Demeyecekler: Kadının odaya girdiği sıralar.
Ama diyecekler: Bütün güçlerin işçilere karşı birleştiği sıralar.
Demeyecekler: Karanlıktı o sıralar.
Ama diyecekler:
Neden şairleri sessizdiler?

Bertolt BRECHT
Çeviri : A. KADİR - Gülen AKTAŞ


Nebahat KARYAĞDI
23.04.2012

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 





















 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.