Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

MİLLETVEKİLİ ÜNİVERSİTESİ

Eğitim şart sloganıyla esprili bir şekilde herkesin dilene düşen bu eğitim olayı nedir? Öğrenmenin iki yolu var, biri eğitim, diğeri öğretim. Biri okul müfredatı, diğeri ise hayat boyu tüm öğrendiklerimiz, yani kendimizi hayat boyu eğitmemiz. Bu aralar özel okul, devlet okulu çıkmazında debelenirken nereden geldiyse aklıma milletvekillerinin eğitimi konusu geldi. Sporcu yetiştiren Spor Akademileri, sanatçı yetiştiren Konservatuarlar, avukat , savcı yargıç yetiştiren Hukuk Fakülteleri ve daha bir çok konunun uzmanını okulunda yetiştiren mantıkla üniversiteler, hatta bu eğitime liseden başlayan okullar varken, neden milletvekillerini yetiştiren bir okul yok? Bu konu kafamı oldukça kurcaladı. Biraz araştırdım, anladığım kadarıyla bu konuda yalnız değiliz, dünyanın başka ülkelerinde de bu konuda bir okul yok. İyi de, şirketler yöneticilerini en iyi eğitim almış kişilerden seçerken, hatta mezun olduğu okulla yetinmeyip özgeçmiş tanıtımında türlü seminerlere, eğitimlere katılmış, bir bile değil daha fazla yabancı dile sahip, işiyle ilgili her türlü detay uzmanlık eğitimini tamamlamış insanlardan üstelik de, bunların arasından da en iyilerini seçerek işe alırlarken, milletvekili gibi önemli bir konuda bir eğitim kurumu olmaması bir eksiklik değil mi? Belki de şimdiye dek kimsenin aklına gelmemiştir. Bazen herhangi bir eğitim almış olması bile lüks kabul edilirken, üstelik de milletvekili yetiştirecek bir okul, bunu düşünmek bile sıra dışı…

Biraz hayal kuralım mı? Liseden, yani ilkokulu bitirip girilen seviye belirleme sınavı (SBS) ile böyle bir okula girildiğini düşünelim. İlk gerçekleşecek olan bu ülkede okuma yazma bilmeyen kalmayacaktır. Sırf bu sınava girebilmek için bile olsa, okumanın yararına inanmayanlar bile ne yapıp edip ilkokulu bitirmeye çalışacaktır. Dolayısıyla okuma yazma oranı otomatik olarak % 100 olacaktır. Belki de diğer sınavlara girmek bile istemeyecek hiç kimse,Ya da diğer sınavlara girenlere hoş olmayan gözlerle bakılacak. Kesin Anadolu lisesi, askeri lise,hatta fen liselerinin bile pabucu dama atılacaktır. Okul müdürleri ve öğretmenleri oldukça karizma sahibi olacaklardır. Düşünsenize ’milletvekili adaylarını yetiştiriyor olacaklar’. Büyük çoğunluğun ilk tercihi, sınavlarında en yüksek puanlı okulu olacağı kesin. Bir de bunun üniversitesini düşünelim. ’Milletvekili Üniversitesi’ Tabi ayrı bir sınav daha. Yine öğrenci seçme sınavının (ÖSS) en yüksek puanlı ve en karizmatik yüksek okulu olacağı kesin. Üstelik sadece öğretmenleri değil, ’Milletvekili Üniversitesi’nin öğrencileri de oldukça havalı olacaktır. Daha mezun bile olmadan, sırf kazanmanın dahi popülarite açısından oldukça yüksek olacağını tahmin etmek güç değil. Ülkeyi yönetebilmek için gereken her türlü eğitimin verildiği bir okul .

Oldukça kapsamlı, iyi bir eğitim olacağından eminim. Padişahlık, krallık gibi yönetimlerde bu tarz eğitimler, prensleri yetiştiren özel hocalar, özel dersler vardı, hala vardır. Ama bu konu milletvekilleri için hiç düşünülmemiş. Oysa ki, koskoca bir milleti yönetecek olan insanlar milletvekilleri. Üstelik de sadece yurt içinde değil, aynı zamanda yurt dışında da her türlü temsil anlamında insanlar milletvekillerimiz. Biliyorsunuz değil mi, meslek sahibi olabilmemiz, yani yaşamımız için bir gelire sahip olabilmemiz karşılığında da belli paraları harcamamız gerekiyor. Kısacası işin özü; para harcayacaksın ki, sonrasında bu paraları kazanacak özelliklere sahip olabileceksin. Örneğin bir öğretmen maaşı alabilmek için, hazırlıkla birlikte 9 yıl ilkokul, sonra yine hazırlıkla birlikte 5 yıl lise ve 4 yıl da eğitim fakültesini bitirip, toplam 18 yıllık bir yatırımla, atamanızın da yapılmış olduğunu kabul edersek, maaşınızı almaya başlayabilirsiniz. Öte yandan bu kadar önemli, yurt içi ve yurt dışında hepimizi temsil eden yönetim insanlarının yani milletvekillerinin neden kendi özel okulu yok? Bir okuldan mezun olmak yerine, eğer benzetme uygun olursa, insanların oylarından mezun olanlar milletvekili olabiliyorlar, yani halktan seçilmiş vekillerdir milletvekilleri. Milletvekilliği bir meslek midir, değil midir? Meslekse eğer okulu da olabilir, değilse milletvekilliğinden kazanılan maaşlar nedir? Bu bir bağış mıdır? Tamam, meslek midir, değil midir, sanırım ben konuyu biraz karıştırdım. Milletvekili değildi de, ’Milletvekili Danışmanlarının’ maaşıydı 5.382 TL.’na çıkarılan maaşlar değil mi? Sahi merak ettim, onlar hangi okuldan mezunlar?


İlknur ERŞAHİN ÇAKICI
20.12.2011

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 



 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.