Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

UCUBELER SİRKİ

Uzun zaman oldu ve gerçekten özledim sizleri ve yazı yazmayı. Sağlıklı, mutlu ve verimli bir yıla başladığınızı umuyorum, herkese iyi seneler.

Kasım ayında yazdığım yazıda bir sorum vardı. Dünya ve Türkiye onu müthiş mizah dolu öyküleri, tiyatro oyunları ve şiirleri ile tanıyor, UNESCO'nun verilerine göre bu yazarımız Türkçeden yabancı dillere eserleri en çok çevrilen 4. yazar durumunda. Tabii ki gelen cevapların tümü doğru bu sorunun yanıtı “Aziz Nesin”’di.
Büyük üstadın 95. yaşı kutlu olsun.

Bu yıl gündem çok iç açıcı başlamadı benim için, en azından! Hoşgörüyü, toplumsal hafızayı, emeğe saygıyı, sanata duyarlılığı yitirmeye başlayanlar moralimi bozdu belki de.
Şimdi yazacaklarımı tahminen artık hatırlamayabilir(mi)siniz !

Mehmet Aksoy’un “İnsanlık Anıtı” yarım kalmış haliyle bile “insanlığın” ne olduğunu bize hatırlatıyor. Dünyanın birçok kenti, meydanları alanları süsleyen heykellerle anılır ve bu görüntü şehre bir doku, ruh, bilinç ve estetik kazandırır. Yaşananlar çok üzücü. Sanata bakış düz ve politik olmamalı tabii ki. Mehmet Aksoy, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinde (UPSD) düzenlenen basın toplantısında "Bu anıt, Sarıkamış'ta, Kars'ta, Çanakkale'de ölen tüm şehitlerimizin barış arzularını, ruhlarını göğe yükseltiyor, savaşları mahkum ediyor. Böyle bir içerikteki heykele başbakanın karşı olacağını düşünemiyorum" diye konuştu. Ve anıta devam etmesi gerektiğini savundu.

Bir reklam filmi serisi var ki bu çalışmayı hazırlayanlar sanata bakışları beni çok üzdü. Sanatsal üretime bakışlarında gözden geçirmeleri gereken noktalar var. Resim "boyamak" değildir, Bir mimarlık abidesinin kopyalarını inşa etmek ise değeri olmayan bir röprödüksüyon çalışmasıdır.

“Muhteşem Yüzyıl” da ayrı bir konu oldu. Sanatın, sanatsal üretimin ne olduğunu anlayamadık. Dizi oyuncu kadrosu, kostüm tasarımı ile tarihsel film ve dizi çalışmaları içinde bir adım önde duruyor. Açık söylemek gerekirse hayatımda gerçekten 3 tane dizi izledim, bu dizi de bunlara eklenen 4. oluyor. Senarist olarak Meral Okay’ı görmekteyiz, kabul etmek gerekir ki Türkiye televizyonlarında yaptığı dizi çalışmalarında güçlü kalemiyle bir devrim yaratmıştır kendisi. Muhteşem Yüzyılda bunun bir devamı niteliğinde. Ve dizide olayların bir kurgu olduğu, tarihten esinlenildiği zaten dizinin en başında belirtiliyor. Bir dizi ve sinema çalışması tabii ki bir tarihi mirastan feyz alacaktır, esinlenecektir. Ben Kanuni Sultan Süleyman’ın dizide kötü bir takım özelliklerle anlatılmadığı kanısındayım. Anlatılan bir kurgu ise bir diziyi bu kadar "ciddiye" almamak gerekir. Ben tarihi makalelerden, belgesellerden, araştırmacılardan ve herkes gibi kitaplardan öğreniyorum, tavsiyem bu yönde olacaktır.

Ömer Uluç öleli bir yıl oldu. Üstat, 29 Ocak Cumartesi günü saat 17.00’de pek çok sergisinin açıldığı Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlenecek bir anma etkinliğinde anıldı. Ali Akay, Komet ve Ahmet Soysal konuşma yaptı. Mac art galeride dünyaca ünlü sanatçımızı bir sergi ile anıyor. Uluç'un özel tablolarının ve heykellerinin yer aldığı sergi 31 Ocak'a kadar izlenebilir.

Üstat Orhan Taylan yeni çalışmalarıyla 5 Şubat tarihinde Kızıltoprak Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluşuyor. Sergi 2 Mart 2011'e dek izlenebilir.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hocalarından değerli Sanatçı Mustafa Karyağdı'nın Kare Sanatta bir sergisi gerçekleşti. "Suret" isimli sergi, çarpıcı, renkli anlatımı olan çok başarılı, izlenmesi gereken bir sergiydi. Bu sergiyi kaçırmadığınızı umuyorum.

Genç Kuşağın başarılı ressamı Seydi Murat Koç "Teğet" adlı sergisi 12 Ocakta Galeri İhlamour da açıldı. Bir reminde "AKM" yi de resmetmiş, Koç. Artık gerçekten kafa kurcalayan bu durum bizlere unuttuklarımızı da hatırlatıyor. Sahiden AKM ye ne zaman girebileceğiz? Ne zaman bir sergi, bir bale izleyebileceğiz? "Teğet" sergisi 12 Şubata kadar devam ediyor.

"Sempatik Temsiliyet" isimli sergisi ile genç kuşak ressamlardan Ahmet Sarı sanatseverlerle buluştu. Bu güzel sergi Galeri Espas'ta 18 Şubata kadar devam ediyor.

Yılın önemli sergilerinden biri de Gelman Koleksiyonu'ndan Frida Kahlo ve Diego Rivera sergisi. Dünya çapındaki bu ünlü koleksiyon sanatçıların 40 eserinden oluşmakta, 20 Marta kadar devam eden sergi Pera Müzesinde gezilebilir. Meksika’nın bu iki ikonunun eserleri mutlaka görülmeli, derim.

"Up& Coming - Yükselenler" sergisi devam ediyor. Genç kuşaktan birçok ismin, farklı disiplinlerin bir arada olduğu bir sergi. Artium Modern Pera’da 5 Şubata kadar izlenebilir. Bu sergide benimde iki resmim sergileniyor.

Güzel bir sene geçireceğimizi umuyorum. Sağlıklı, mutlu, umutlu, vefalı, emeğe saygılı ve sanatla iç içe geçireceğiniz bir yıl olmasını diliyorum.

Kırmızı Yeşil

Kıyısına tuz ileten rüzgârı
Balıkların yürüdüğünü duyuyorum
Dinlerim yosunların konuştuğunu
Midyelerin ağladığını
Aşkın bir kanadı var kırmızıdır
Delinir
Kan akar
Bir kanadı var
Zehir yeşili


Sait Faik Abasıyanık


Nebahat KARYAĞDI
1.02.2011

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 

















 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.