Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

KAPADOKYA VE ADANA YILAN KALE

Merhaba sevgili okurlarım

Sanatsal Haber sitesi kurulduğu günden bu yana burada yazılar yazmaya çalışmaktayım. Yazılarımın bir çoğu gidip gördüğüm tarihi yerleri anlatmakta. Takip ettiğim kadarıyla okunduğunu görmek bir yazar olarak en keyif verici durum olsa gerek.

Bu yazımın başlığından da anlaşıldığı gibi yine tarihi mekanları anlatacağım. Bayramın uzun oluşundan dolayı bende kültür turu yapmaya karar verdim ve Nevşehir, Niğde, Adana, Mersin’i içeren bir seyahat gerçekleştirdim.
Bu seyahat esnasında gezdiğim iki tarihi yeri bu yazımda, diğerlerini de bir sonraki yazımda sizlere anlatacağım.

KAPADOKYA ( PERİBACALARI)

Roma İmparatoru Augustus zamanında Antik Dönem yazarlarından Strabon 17 kitaplık 'Geographika' adli kitabında (Anadolu XII, XIII, XIV) Kapadokya Bölgesi'nin sınırlarını güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş bir bölge olarak belirtir. Bu günkü Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar bir alan olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.

Günümüzde Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin dünyada en güzel bütünleştiği yerdir. Coğrafik olaylar Peribacalarını oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık yaslı medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.

Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve olağanüstü bir doğa mucizesi olan Kapadokya, orta Anadolu bölgesinde Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alanın ortak adidir. Üst Myosen dönemde Kapadokya bölgesindeki Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağ’da meydana gelen volkanik patlamalar sonucunda bölgede volkanik tüflerden büyük bir plato oluşmuş, Kızılırmak nehri ve rüzgarın on binlerce yıl boyunca bu platoyu aşındırmasıyla bir doğa harikası olan peribacaları ortaya çıkmıştır.

ADANA YILAN KALE
Yılan Kale, bugünkü Adana-Ceyhan E-5 Karayolu üzerinde, Misis ile Ceyhan arasında birdenbire yükselen, ovaya hakim bir tepe üzerinde, karayolundan 3 km. içeride yer alır. İç Anadolu' dan gelip Külek Boğazı yoluyla Adana, Misis, Payas ve Antakya' dan geçen tarihi ordu ve kervan yolunun üzerinde bulunan Yılan Kale, dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır.

Yılan Kale, boyutları ve karmaşık tasarımı ile Ortaçağ' ın en etkileyici askeri yapıları arasındadır. Günümüze olabilecek en sağlam şekliyle ulaşan Yılan Kale, yapım karakteri, malzemesi ve Ortaçağ kalesi olması yönüyle Bizans' a dahil edilmektedir. Korunması kolay, düşürülmesi çok güç bir kale olarak bilinen yapının çevresi dıştan 700 m. kadardır ve kale, ikişer katlı 8 yuvarlak burçla tahkim edilmiştir. Burçlar ve araları tamamen mazgallı olup, bu mazgalların ortaları ateş etmek için delikli bırakılmıştır. Edwards, planı üç avluya ayırarak incelemiştir. Edvvards' a göre, daha alt kısımda bulunan iki avlu, güneydoğudaki kanadı korumak amacıyla tasarlanmıştır. Son derece zeki biçimde tasarlanan ve yerleştirilen surlar ile burçlar, dik yamaçların da yardımıyla saldırıyı oldukça güçleştirmektedir. Avluların her birinin tek bir giriş kapısı vardır. Üstte kot farkı zeminden biraz daha yükseltili, korunaklı bölüme, her yönden birer merdivenle ulaşılabilmekte ve her yöne gidiş geliş kolay olmaktadır. Bu kısım en geniş ve yoğun biçimde savunulan birimi oluşturmakta ve garnizona ev görevi yapmaktadır.

En yüksek ve en kuzeydeki birimlerinde sarnıçların büyük bir kısmı ve bir şapel bulunmaktadır. Kalenin güneye bakan bir demir kapısı vardır..

Kapadokya’yı hemen hemen herkes bilmekte, fakat Adana Yılan Kalesini görmenizi tavsiye ederim.
Bir sonraki yazımda Mersin Kız Kalesi ( Korykos) ve Mamure Kalesini anlatacağım.
Sevgiyle kalın…


Asım BİLGİLİ
30.11.2010

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 




Kapadokya

Kapadokya

Yılan Kale

Yılan Kale
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.