Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

KELEBEKLER VADİSİ - YEDİGÖLLER

Merhabalar,
Son 5-6 yazımda konu edindiğim tarihi ve turistik yerler dizimin okunur olması beni mutlu etmekte.
Bu dizime 2 güzel tabiat varlığıyla devam etmek istedim. Kelebekler vadisinin bu aydan başlayarak görülen kelebeklerini ve bir diğeri benimde yaşadığım bölgemin doğa harikası olan milli parkını görmenizi tavsiye ederim.

Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. Kelebek Vadisi, Akdeniz kıyılarının güney batısındaki Babadağ'ın (Antik Kragos Dağı) eteklerinde, Ölüdeniz ‘den 3-4 mil uzaklıkta yer alır.

Kelebek Vadisi Turistik Özellikleri
Kanyon adını, temmuz-eylül ayları arasında görülen “Jarsey Tiger” adlı kelebeklerden almıştır. “Arctidae” familyasının en güzel üyelerinden olan “kaplan kelebeği” cinsinin yüzlerce kelebekle koloni halinde bulunması, özellikle haziran ve ekim aylarında izleyenleri hayran bırakıyor.

Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.

Yedigöller Milli Parkı
Tüm dünya ülkeleri milli değer niteliğindeki doğal kültürel ve rekreasyon sahalarını milli park olarak tesis etmektedirler. 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa göre Milli Park; bilimsel ve estetik bakımından, milli ve milletler arası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçacıklarıdır.

Yedigöller Milli Parkı Konumu
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 km. kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan Milli Parka Ankara–İstanbul karayolunun 152. km’sindeki Yeniçağa ve 190. km’sindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu–Yedigöller güzergahı (karla) kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa–Mengen–Yazıcık üzerinden yapılır.

2019 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, orman kanunun 25.maddesi gereğince 29 nisan 1965 yılında Milli Park olarak ayrılmıştır.


Asım BİLGİLİ
6.07.2009

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 


Kelebekler Vadisi

Yedigöller
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.