Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

ANTİK KARADENİZ’İN BAŞOĞUZLU ATMACALARI

Atmaca, Karakuş, Doğan resimleri; Türk mitolojisinde Hakan sembolüdür. Kolu üzerinde taşımak ona özel sevgi göstermektir.

Efsaneye göre, Hz.Süleyman Belkıs’a Allah yazılı mektubu Umay kuşu (Uli Maye) Telli Turna’nın kanadında gönderirken mektubu düşürmesin diye turnanın kanatlarının altından karakuş (doğan, atmaca) uçarak ona destek olmuştur. Hz.Süleyman, hakanlara, “karakuşu kolunuzda taşıyın, onu sevin” şeklinde vasiyet etti diye anlatılır.

Atmaca sevgisi binlerce yıldan beri Karadenizlinin tutkusudur. Mutlaka bir anlamı vardır ki krallarımızın paralarına nakşedilmiştir.

Önce antik LAT/LAZ harfleriyle yazılmış kelimeleri görelim:
Paranın bir yüzündeki yazılar kralın İnanışı (Opası, Tanrısı) nedir ve Görevini söyler. Bu yazıların fonetik açılımı şöyledir:
OPASİ ULİ MAİ-US: “Himaye eden Ulu Opa Güneş Ana’ya, Umay’a, Uli Mai’a inanır ve onun yolunda (US) gidenlerdendir.

BAZİ-LEĞZ: Baş Oğuzlu. Baz-i le’oğuz. Baş olduğu, yönettiği ulusun adıdır.

Şimdi Başoğuzlu paralarında gördüğümüz atmacaları ve sembolleri dikkatle inceleyelim. ( Resim 1 )

1- Dairesel noktalar: Gök Tanrılı Şamani olmak, gökbilimi yapanların hamisi olmak.

2- Başında kızıl kurdele: Hilal uğruna vatanı için savaşan, Mitracı olmak. Soyguncu Samiri’ye köle olmamak, Venedikli Dandolosun küreğine asılmamak, vatanını savunmak için alnına kurban kanı sürerek cepheye gitmek… Ortaklık kültürünün gereği bereketi korumak için Hilal yani Mitra(Bedir) dinli olmak.

3- Omuzunda birleştirilmiş oklar: Birleşik ordular komutanı. “Birliğimiz dirliğimizdir” mesajıdır. 4- Başoğuzlu III.Mitridate’nin gümüş parasında semboller: Sağ kolu üzerinde atmaca, kolun altında ay-yıldız, bir elinde krallık asası, kraliyet tahtına dayanmış haldedir. ( Resim 2 )

III.Mitridate’nin parasının arka yüzünde atmaca resmi Mithridatoy yazısına bitişiktir. Atmacayı mitolojik sembol Zeus’un eline koyarak onu atmaca ile bakışırken resmetmek kralı bu değerde yüksek tutmaktır.

Aşağıda, Başoğuzlu VI.Mitridate’nin altın madalyonunda, muhteşem Ay Yıldızlı çelengin üzerinde Başoğuzlu, altında ise DOR BABASI unvanı olan EYPATOR-OS yazısını okuyoruz.

Dor Babası EYPATOR-OS (Eubador/ Hubyar) ile bugün Türkçe en büyük unvan olan ATATÜRK aynı anlamdadır. ( Resim 3 )

Okurlarımdan özür dilerim, üzgünüm; Başoğuzlu VI.Mitridate’nın kolunda atmacayla olan resmini daha önceki yazılarımda kullandım, ancak pdf dosya olarak kaydettiğim için şimdi buraya aktaramıyorum. Antik Karadeniz yazılarımda görülebilir.

Rizeli atmacasever dostlarıma bugün böyle bir güzellik yapmak istedim.

Eğer ava giderken yolları Zir Kale’den, Dor Vadisinden ve Hubyarlı köylerinden geçerse, Haydor (Ayder) yaylasına çıkarlarsa, oralardan Kaçkar’a çıkarlarsa, halk türkülerindeki namı Koçkoroğlu Koçari olduğunu da düşünerek, büyük kralımıza bir sevgi saygı göndersinler. Eğer o olmasaydı bugün hangi korsan teknesinde Venedikli Dandolos’un küreğine asılan köle olacaklardı iki kere düşünsünler.


Mahiye MORGÜL
21.11.2020

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 









 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.