Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

CHERNOBYL, KAÇIRILMAMASI GEREKEN BİR TV DİZİSİ

Game of Thrones dizisinin son sezonunun genelde izleyici üzerinde bırakmış olduğu hayal kırıklığı üzerine, bu yeni mini dizi sinemaseverlere pek iyi geldi. Çünkü önceki sezonlarda her zaman topu ters köşeye atan, insanları ters köşeye yatıran Game of Thrones, orijinal roman metninin dışına çıkılarak yeniden yazılan 8. Sezon bölümlerinde son derecede öngörülebilir, sürprizlerden uzak bir senaryo ile sonuçlandığında, izleyiciden çok eleştiri almıştı.

İşte 2019 Mayıs ayında gösterime giren Çernobil mini dizisi ruhlara ilaç gibi geldi. Yapım başta HBO olmak üzere, Sister Pictures, Sky TV, The mighty Mint ve Word Games firmalarının ortak yapımı. Bu muhteşem dramayı daha önce Hangover gibi komedi filmlerinsenaryosunu yazmış olan Craig Mazin kaleme almış. Yönetmen ise Johan Renck imiş. Çekim mekanları olarak Chernobyl santralının ikizinin bulunduğu Litvanya ve kazanın olduğu o zamanların Sovyetleri günümüzün Ukrayna’sı kullanılmış.

Belli başlı oyunculardan Jared Harris, kaza sonrası krizi yöneten masanın mühendis ayağı Valery Legasov’u oynamış. Stellan Skarsgard ise ekipteki otoritenin adamı parti müfettişi Boris Scherbina’yı canlandırıyor. Ünlü İngiliz aktrist(artık kadınlara da aktör deniyor ama neyse!) Emily Watson ise dizide bilim kadını Ulana Khomyok’u canlandırmış. Okuyucu için not: gerçek olayda Ulanya Khomyuk karakteri yok imiş. Ulanya karakteri dizide bilim adamlarından oluşan bir ekibin görüş ve eylemlerini şahsında temsil etmek için yazılmış fiktif bir karakter imiş)

Çernobil nükleer santralı kazasını çoğumuz şöyle böyle biliriz. Ülkemiz bile nükleer serpintiden bir ölçüde etkilenmiş ve zarar görmüştü o dönemde. Bulutların yağmurla indirdiği serpintiyi, sonrasında kirlenen çay ürününü, Trakya’da yıllarca verim alınamayan tarım alanlarını ve olayla bağlantılı olduğu inkâr edilemez kanser hastalıkları vakalarını hatırlarız. Ama olayın olduğu yerdeki detayları, anları, trajik gerçekliği gerçekte çok derin. Bu açıdan merak eden, gerçekle yüzleşmekten korkmayan, öğrenmeyi isteyen izleyici bu diziyi izlemeli.

Beş bölüm olduğu için konu uzatılmamış, sulandırılmamış ve gerilim düzeyi hep yüksek kalmış. Dizi bir belgesel gibi raflarda yerini alacak olduğundan izleyici de bunu dağarcığına yüklemeli.

Son sahnede verilen mesaj, dizinin özeti. Bu hikâye cehalete, kibirli güç ve otoriteye, olayları gizleyen parti ideolojisine rağmen verilmiş, bir kahramanlık ve fedakarlık öyküsü.


Cengiz ÖZDER
8.06.2019

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 





 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.