Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

HAFİZE ELİBOLLAR ORTAÇ

Bu yazımda çok değerli bir sanatçıyı tanıtmak istiyorum. ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarında tanıştığım sanatçı dostumu sizlere tanıtmak istiyorum. 16 -31 Mayıs 2019 tarihlerinde Büyük Klüp’te açılacak sergisi için öncelikle sanatçımızı tebrik ediyorum.

Aylin – Hafize hanım merhaba biraz kendinizden bahseder misiniz?
Hafize- Erzurum’da doğdum. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Prof. Ateş Arcasoy’un atölyesinde çalıştım. Daha sonra Yıldız Porselende dekor tasarım bölümünde çalıştım. Bozüyük Seramik Meslek Lisesinde Seramik öğretmenlik yaptım.
Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki sene Prof. Ercüment Tarcan’dan iç mimarlık eğitimi aldım. Bu süre içerisinde iç mimar Ahmet Kaleli’nin yanında çalıştım. Ardından resme yöneldim. “Maltepeli Ressamlar Grubu”na katıldım. Yedi yıl çalıştıktan sonra İngiltere’ye gittim. Hastings’ de dil eğitimi ile birlikte resim çalışmalarına hız verdim. Hastings Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl Prof. Tony Norman ve John Gott atölyesinde misafir öğrenci olarak resim çalışmalarıma devam ettim.

Türkiye’ye döndükten sonra resim ve seramik öğretmenliği yaptım. Maltepe’de kendi atölyemi kurdum. 7 kişisel sergi açtım ve 100’e yakın karma sergiye katıldım. Eserlerimden bazıları yurtiçi ve yurtdışında özellikle de İngiltere, Fransa, Belçika, Yunanistan, Japonya, Çin ve Almanya’da özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Halen kendi atölyemde resim çalışmalarına devam etmekteyim.

3 Yıl İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği’nin İstanbul Bölge sorumlusu olarak çalıştım. Bu çalışma döneminde İstanbul, Mardin, Sinop ve Bodrum sergilerinin düzenlenmesinin organizasyonları yaptım. Görsav’da” Cam Tavanı Delen Kadınlar” sergisinin organizasyonunda çalıştım. Yurt içinde çeşitli çalıştaylar da yer aldım.

Ayrıca Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği(UPSD), Modern Sanatlar Müzesi Derneği, GÖRSAV(Görsel Sanatlar Vakfı), Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRHD) üyesiyim.

A- Peki acaba bu serginizin adı? Serginizin ana teması nedir?
H-Sergimin adı “SONSUZ DÖNGÜ”. Varoluşumuzda doğum, yaşam ve ölüm bu döngünün içinde sürer. Sonsuz döngünün içinde yaşam kendini dünya kurulduğundan beri tekrar etmektedir.

A- Sergilerinizde “NAR” uzun zamandır kullandığınız bir öğe. Neden Nar’ı çalışmalarınızda kullanıyorsunuz?
H - Nar, doğum, hayat, çocuk, bolluk, bereket ve ölümün simgesi olarak kullanılmıştır. Antik Mısır‘da insanlar ölünce yaşamın tekrar etmesi umuduyla narla birlikte gömülürlermiş.

Grek mitolojisinde tanrıçalarla özdeşleşmiştir. Nar “KAN” kırmızısıdır kan yaşamı temsil eder. Bu simge Titanlar tarafından yaralanan Dionysos’un kanından filizlendiğini söylenceler arasındadır. Nar bu yönüyle savaş kanını simgelemektedir.

Nar, Türk halkının kültüründe de yer almıştır. Sözlü gelenek içerisinde ise masallara, türkülere, destanlara, rüya motiflerine, atasözlerine, manilere, bilmecelere ve tekerlemelere konu olmuştur. Türk kültüründe çocuk sahibi olmada, evlenmede ve halk inanışlarında değişik anlamlar yüklenmiştir.

Kadının üretkenliğinin de simgesidir nar. Kadını temsil eden narın içinde odacıklar beyaz perdeyle bölünmüş bir aileyi simgelemektedir. Narın her bir tanesi bir insan gibidir. Hiç bir tanesi diğerlerine benzememektedir. Nar tıpkı parmak izi gibidir.

A-Sanat yazarı, gazeteci, eleştirmen Abdülkadir Günyaz’ın satırlarından Sanatçının eserlerine yorumu

“Estetik açıdan narın görselliği zerafeti her zaman insanda farklı duygu ve anlamlar yüklemiştir.

Sürprizlere açık iki yaşamsal öğe...
Kadın o müstesna fiziğinin dışında bir nice gizemi de kapsayan, tıpkı nar gibi bir nice çoğalımında simgesi. Tüm bu tanımlar “Tatbiki Güzel Sanatlar” kökenli sanatçı Hafize Elibollar Ortaç’ın Büyük Kulüp’te 16 Mayıs 2019 da açılacak sergisinin ana eksenini oluşturuyor...

Bu resimlerde tabii ki sadece kadınlar bin bir gizemli nar değil ama yaşamın tüm sevincini de öncelikle renklerinde ve anlatımında izlemek mümkün.
Yaşam sevinci sanatçı Hafize Elibollar Ortaç’ın ana konseptini oluşturuyor diyebiliriz.”

A-Serginizin açılışı ne zaman olacak?
H- Sergim 16-31 Mayıs 2019 arasında Büyük Klüp’te, Cemil Topuzlu Cad. No:42 Çiftehavuzlar/Kadıköy

Açılış: 18 Mayıs 2019 Cumartesi saat:17.00-19.00

Tüm sanatsever dostları bekliyorum.

A- Bende Hafize ELİBOLLAR ORTAÇ’ın kadınlarını “Sonsuz Döngü” adlı sergisini görmenizi tavsiye ederim.

Sanat dolu günler diliyorum.


Aylin MENEKŞE
26.04.2019

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 







 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.