Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

 

 

JAPONYA’DAN İYİ YAŞAM ÜZERİNE İKİ DİZİ:

SAMURAY GURME VE GECEYARISI RESTORANI

Pembe dizilerden sıkılmış ve Amerikan aksiyon dizilerinden yorulmuş ruhlarımız için ilaç gibi gelecek diziler, umulmadık bir yerden, Japonya’dan geldi.
O yerli dizilerdeki bütün o sürekli bağırış-çağırış, tehdit etme, tuzak kurma, kötülük düşünme, karmaşık ilişkiler, sonu gelmez entrikalar, böğüren mafya tipleri, bir bölüm içinde bile insanın başına bir ömür boyu yaşanmayacak yoğunlukta zincirleme olayların gelmesi ve bütün o diğer akla ziyan bir sürü size hitap etmemesi gereken şeyleri unutun, gelin bu dizilere takılın. Bu iki dizi de çok dürüst, çok sadeler, çok kibarlar ve çok güzeller. Bana sanki bizim ihtiyacımız olan şey bu bakış açısıymış gibi geldi, bilmem izleyici ne düşünür!

Birinci dizimiz SamuraiGourmet. 2017 yılında gösterime girmiş bu mini dizi, yeni emekli olmuş bir orta düzey yöneticinin, şirket yaşamı dışındaki hayatında sudan çıkmış balığa dönecekken, hayali bir samuray arkadaş ile özgürce yiyip içmenin güzelliğini keşfetmesi üzerine. NaotoTakenaka’ın( gerçi çok Japon oyuncu tanıyoruz da!) canlandırdığı Takeşi karakteri, emeklilik yalnızlığını yaşamaktadır. Eşi aslında güzel ve iyi huylu bir karakter olmasına rağmen yıllar boyu kendi sosyal düzenini kurduğundan gündüzleri kocasını yalnız bırakır. Takeshi önce kendi mahallesinden başlayarak butik restoranları, esnaf restoranlarını keşfe çıkar. Herkesin çalıştığı gündüz saatlerinde yiyip içmenin doyulmaz tadını, her bir lokantada farklı bir yemek tadımı yaparak çıkarır. Şirket hayatında pek alışık olmadığı sokakların kabalığına ve bazı yanlış yönlerine hayali samuray arkadaşını örnek alarak karşı koyar. ‘Efendisiz samuray’ dedikleri bağımsız ve başına buyruk samuray, hayattan zevk almayı bilen korkusuz bir tiptir. Gerçi Takeşi’nin karşılaştığı zorluklar dünyanın başka bölgelerindeki zorlu yaşamlardaki örnekler gibi değildir. Kibar ve düşünceli Japon kültürü içinde ilişkiler ne kadar kötü olabilirse o kadardır işte. Örneğin garsonlara kaba davranan diğer bir müşteridir.(Takeshi, ıkına sıkına ‘bunu yapmaya hakkınız yok’ deyince beriki utanır susar!) Veya kötü yemek çıkaran özensiz restoran sahibidir, samuray arkadaşının yaptığı gibi tabağı lokantacının kafasına atmasa da, yemeği olduğu gibi bırakır, parasını ödeyip asaletle çıkar gider. Sonuçta Takeshi, bütçelerin rahatça uzanabileceği güzel ve rafine yemeği özendirir. İzleyici ise o bölümü izlerken bir şeyler yemek içmek arzusu duyar!

İkinci dizi Geceyarısı Restoranı. Orijinal Japonca adı ShinyaShokudo(şinyaşokudo). Bir manga dizisinden esinlenen bu uzun soluklu dizide başroldeki aşçı ustası rolünde KauroKobayaşi oynuyor. Yönetmenler ise sürekli değişmiş, sanki anonim diyeceğimiz bir durum çıkmış ortaya. Konuya gelince; ustamız Tokyo’nun en hareketli semtlerinden Şibuya’nın arka sokaklarında, geceyarısı restoranı işleten bir restoranın sahibi aşçısı, garsonu ve bilge kişisidir(gerçi bilgeliği sadece susup sessizce izlemesinden kaynaklansa da, sorun değildir, izleyici onun zekice bir gülümseme eşliğinde sunduğu yemeği ile cevap verdiğini bilir!). Atmosfer biraz Cheers setini andırsa da, daha az çılgın ve mütevazidir.Küçücük bir ocakbaşı restoranında, ustanın elinde ne varsa çıkardığı yemeklerin müptelaları, geceyarısı evine dönmeden bir cila atayım diye düşünen çalışanlar, mahalle insanları ve marjinaller. Her birinin ufak samimi öyküleri var. Bazısı iyi bitiyor, bazısı hafiften yürek burkuyor. Örneğin mekanı ve yemekleri ile başkalarının derdine çare bulan usta, kendisini uzaktan seven bir kadının davetini kibarca geri çevirirken, kendi yalnızlığına deva olamadığını gösteriyor! Öyküler işte böylesine kısa, serin (cool!)

Bu dizileri nerelerde izleyeceğini bilmeyenler için not:
Diziler akıllı TV, bazı oyun konsolları, bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden film ve dizi paketleri sağlayan çeşitli platformlara üye olunarak izlenebiliyor. Biz profesyonel bir yorumcu olmadığımız, ticari bir bağlantımız olmadığı için bu platformların adını vermiyoruz. Artık bir zahmet, bunu da siz bulun derim.


Cengiz ÖZDER
25.05.2017

Facebook ta paylaş


Yazarın Tüm Yazıları...  -   Yazar'a mesaj yaz  -   Yorum Yaz 







 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.