Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

BEYAZIT KULESİ RESTORE EDİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalanan protokole göre restorasyondan sonra turizme açılacak Kule’den elde edilecek gelirin dörtte biri İstanbul Üniversitesi’ne ödenecek.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Yerleşkesi içinde yer alan tarihi Beyazıt Yangın Kulesi, restore edilerek turizme kazandırılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Eylül 2009 tarihindeki birleşiminde, Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi arasında tarihi Beyazıt Yangın Kulesi'nin restorasyonu ve turizme açılmasına ilişkin protokol imzalanması amacıyla Başkan Kadir Topbaş'a yetki verdi.

Belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edilen protokol kapsamında, Beyazıt Yangın Kulesi'nin bahçe giriş kapısı ve zemin altı odaların restorasyon ve bakımı yapılacak. Daha sonra kule merkezli bir turistik gezi güzergahı oluşturularak tarihi Beyazıt Yangın Kulesi yerli ve yabancı turistlere açılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek ya da ihale yoluyla işlettirilecek kulenin restorasyon ve bakım masrafları da belediye tarafından karşılanacak. Gelirlerin dörtte biri de İstanbul Üniversitesi'ne ödenecek.

Protokol önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet arasında imzalanacak.

KULENİN TARİHİ
Osmanlı Devleti döneminde İstanbul'da çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edilen Beyazıt Yangın Kulesi, gözetleme yerine kadar 180 basamaktan oluşuyor.

1756 yılındaki Cibali yangınında kullanılamaz hale geldiği için 1826'da yeniden inşa edilen kule, yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı. Kule, üçüncü kez 1828 yılında Sultan II. Mahmut zamanında mimar Senekerim Balyan'ın projesi çerçevesinde tekrar yapıldı.

Beyazıt Yangın Kulesi, nöbet katı, işaret katı ve sancak katı olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Yangın, Beyazıt Kulesi'nden gündüz sarkıtılan sepetlerle, gece ise fener yakılarak haber verilirdi.

1997 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına kadar kullanılamayacak durumda olan kule, 2 yıl süren çalışmalar sonucunda eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla restore edilmişti.


Sanatsal Haber  28.09.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.