Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

OSMANLI 550 YIL ÖNCE UYGULAMIŞ

Osmanlı döneminin en önemli yapılarından biri olan Edirne Sarayı'nda günümüzün modern şehircilik alt yapısının 550 yıl önce uygulandığı ortaya çıktı.

Osmanlı Devleti şehircilikle de yakinen alakalı olduğunu ispatlamıştır.

Osmanlı döneminin en önemli tarihi yapılarından biri olan Edirne Sarayı'nda günümüzün modern şehircilik alt yapısının yaklaşık 550 yıl önce uygulandığı ortaya çıktı.

Yapımına 1450 yılında II. Murat döneminde başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan Edirne Sarayı daha sonra yapılan ilavelerle 3 milyon metrekarelik geniş bir alana ulaştı. Osmanlı dönemindeki yapılan diğer saraylardan farklı olarak bir şehir şeklinde inşa edilen tek yapı Edirne Sarayı savaşlardan dolayı harabeye döndü. Zaman içerisinde önemli bir bölümü yok olan sarayın tekrar eski günlerine dönmesi için kazı çalışmaları başlatıldı.

Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığında yapılan çalışmalar devam ediyor. Temmuz ayında sarayın Kum Kasr-ı bölümüne ait hamamlarda ve mutfaklar bölümünde devam eden kazılarda günümüzün modern şehircilik alt yapısının yaklaşık 550 yıl önce Osmanlı tarafından uygulandığı ortaya çıktı.

Şehir şeklinde inşa edilen Edirne Sarayı'nın temiz su ihtiyacını karşılayan ve atık suyu uzaklaştıran alt yapı şebekesinin kurulduğu belirlendi.550 yıl önceki kullanılan su nakil sistemini günümüzün su şebekesinden ayıran özelliği kullanılan malzemenin farklı olması. Osmanlı Alt Yapı Konusunda Ciddi Çalışmalar Yapmış
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer, yapılan kazıların Osmanlı'nın alt yapı hususunda ciddi ilerlemeler kat ettiğini gösterdiğini belirtti.

Kazı çalışmalarının kum kasrına ait hamam ile saray mutfağının bulunduğu alanda devam ettiğini ifade eden Özer, bu çalışmalar sırasında pek çok alt yapı izine rastladıklarını söyledi.

Özer, "Edirne Yeni Sarayı'nın Kum Kasrı Hamamı Matba-ı Amire'de yaptığımız arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan alt yapı sistemlerinin günümüzde belediyelerin yaptığı alt yapı sistemleriyle ilişkili olduğunu görüyoruz. Aslında mantık olarak aynı olan atık su, temiz su bağlantıları ve bunların yapılardan uzaklaştırılması yakınlara getirilmesi yöntemlerinin aynı olduğunu sadece kullanılan malzemelerin farklı olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer, 1450'li yıllarda yapıldığını bildikleri her iki yapıda ve çevresindeki mekanlarda karşılaştıkları bu alt yapıya ait izlerin kendilerine Osmanlı mimarisi ve şehircilik anlayışını gösteren önemli veriler olduğunu ifade etti. Özer, "Bu veriler Osmanlı şehirciliğinin önemli bir göstergesi durumda. Ve alt yapısı hususunda çok ciddi ilerlemeler kat ettiği bizlere göstermektedir." dedi.


Sanatsal Haber  10.09.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.