Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

GLADYATÖRLERİN ŞEHRİ ‘STRATONİKEİA’

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentin dünyaya tanıtılması için çalışmalar başlatıldı.
Muğla'nın Yatağan İlçesi Kaymakamlığı, ilçedeki "Stratonikeia" antik kentinin dünyaya tanıtılması için çalışma başlattı.
Tanıtım çalışmalarında, ilçedeki kömür havzalarında tesadüfen bulunan 6 adet gladyatör heykeli ve antik kentin kuruluşunu anlatan tablo kullanılacak.

Yatağan Kaymakamı Şehmuz Günaydın, Stratonikeia'nın tarihi önemi olan bir antik kent olduğunu belirterek, yaşanan bir aşk hikayesi ile ilgili değişik dönemlerde yapılan resimler olduğunu ve bunların dünyanın çeşitli müzelerinde olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Stratonikeia Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti
Günaydın, üzerinde "Ölümüne Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti Stratonikeia'ya Hoşgeldiniz" ifadesinin yer aldığı tabelanın antik şehrin girişine dikilmesinin ardından tanıtım açısından çok ciddi mesafe alındığına işaret etti.

Stratonikeia, burası dünyanın en büyük mermer kentlerinden bir tanesi. Yaklaşık olarak 150-200 bin insanın yaşadığı 20 bin kişilik tiyatrosu olan, meclisi olan, çok muhteşem giriş kapısı olan bir antik şehir. Turizm sezonun başlamasıyla antik kentin yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşaması bekleniyor.

Günaydın, özellikle Fransa'da antik şehrin kuruluş hikayesinin bilinen bir olay olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
Şehir bundan 200-300 yıl önce Avrupa'da bilinen bir kent. Ayrıca, tarihçilere göre, Stratonikeia'da bulunan 'gladyatör okulu' dönemin en büyük okullarından bir tanesi ve burada çok ünlü gladyatörler yetişmiş.

Gladyatör Salonu Açıldı
Muğla Müzesi'nde 3 yıl önce açılan Türkiye'nin ilk gladyatör salonunu bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişi ziyaret etti.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde 9 yıl önce bir işletmeye ait kömür havzalarında, kömür çıkarma çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan ve aralarında "Truva" filmine konu olan Akhilleus'un da olduğu 7 gladyatörün mezar steli (dikilmiş, yüksekliği eninden uzun yekpare bir taştan oluşan yapıt) özel bir salonda sergileniyor.

Gladyatör stellerinin sergilendiği salonun duvarlarında, o dönemin savaşlarını gösteren fotoğraflar yer alıyor. 7 gladyatör stelinden 6'sının hangi savaşçılara ait olduğunu belirlenmiş. Müzede, Roma Dönemi'nde ün yapmış Khrysos, Vitalius, Khrysopteros, Amarios, Eumolos, Droseros ve Akhilleus adlı savaşçıların mezar stellerinin sergilendiği öğrenildi.


AA  8.03.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.