Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ADANA’DA ‘POSEDION’ TASVİRLİ MOZAİK BULUNDU

Adana'nın Yumurtalık İlçesi'ndeki Aigeai Antik Kenti'ndeki kazıda, hamam bölümünde antik Yunan deniz tanrısı Poseidon'un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı.

MS 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği belirtilen mozaiğin alt kısmında kısmen tahrip olmuş “Bütün yıkananlar size selam olsun” anlamı taşıyan yarım bir metin de yer alıyor .

Adana Müze Müdürlüğü uzmanlarınca 1. derece arkeolojik sit alan olan Aigeai Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda, Roma dönemine ait hamamın soğukluk bölümünde antik Yunan tanrısı Poseidon’un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı. Mozaiğin alt kısmında kısmen tahrip olmuş ve Grekçe yazılmış ''Bütün yıkananlar size selam olsun'' anlamı taşıyan yarım bir metin de ortaya çıkarıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yumurtalık ilçesinin antik dönemde “Aigeai” olarak adlandırıldığını, önemli bir liman kenti olan bu şehrin tarihinin MÖ 2. yüzyıla kadar uzandığını söyledi.

Kentin, Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanıldığını, ayrıca bir sağlık merkezi ve antik dönemin hastaneleri olan Asklepion ile de ünlü olduğunu anlatan Tari, antik dünyanın 3 büyük Asklepios Tapınağı’ndan birinin bu kentte olduğunu dile getirdi. Tari, zengin tarihsel kalıntıya sahip bölgede, daha önce de antik Yunan aşk tanrısı Eros'un tasvirlendiği mozaik bulduklarını hatırlatarak “Yapılan kurtarma kazısında yeni bir mozaiğe daha rastladık. Roma Dönemi'ne ait hamam yapısının frigidarium (soğukluk) bölümünün zemininde dairesel çerçeve içerisinde nadir rastlanan güzellikte Poseidon tasvirli mozaik bulunmuştur” dedi.


SH  22.08.2016

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.