Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

BİNBEŞYÜZ YILLIK RESTORAN

Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Doğu Romalılar döneminde kullanılmış yaklaşık bin 550 yıllık olduğu belirtilen restoran bulundu.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nden İsmail Baytak, antik kentin agora bölümünde yaptıkları çalışmalarda bir fırın, fırının önünde küçük bir ocak ve hemen yanında 1 metre çapında 2 büyük ve bir küçük mermer masaya rastladıklarını söyledi.

Bütün bu buluntulardan söz konusu yapının şimdiki tanımlarıyla bir restoran ya da lokanta olarak kullanılmış olduğunun anlaşıldığını anlatan Baytak, "Ortaya çıkarılan masalar içerisine yemek servisi yapılabilecek şekilde tasarlanmış. Küçük ocakta ise tencere ya da demlik gibi şeyler ısıtılmış" dedi.

Baytak, "Fırın tuğlayla yapılmış. Günümüzdeki fırınlarda da tuğla görmek mümkün çünkü tuğla ısıyı tutabiliyor ve uzun süre yemek pişirmek mümkün olabiliyor. Şimdi fırını 3 boyutlu olarak tamamladık. İleride yapacağımız konservasyon çalışmalarında üstünü de kapatacağız" diye konuştu.

Baytak, fırının alt kısmında cam, seramik, kemik kalıntıları ve sikkeler bulduklarını söyledi. Bu buluntular ışığında yapının bin 500 ya da bin 550 yıllık olduğunu söyleyebileceklerini dile getiren Baytak, şunları kaydetti:

"Fırının çevresindeki mermer masalar 25 kişilik ve yemek servisi yapıldığı anlaşılıyor. Restoran kentin agora bölümünde yer alıyor. Dışarıdan gelen tüccarların ürünlerini sattıktan sonra restoranda yemek yedikleri tahmin ediliyor.

Restoranın ön bölümünde bulunan ve 'Filosebaston' diye okunan bir yazıt bulduk. Bu kelime Latince 'Dostların Yeri' ya da 'Kibyra Dostu' anlamında kullanılmış. Günümüzdeki lokanta ismi gibi...Bu yazıt buranın bir restoran olarak kullanıldığı fikrimizi destekledi."

Baytak, agora bölümünde antik dönemde restoran olarak kullanılmış başka yapıların da olabileceğini ancak burada bulunan dükkanların henüz açılmadığını kaydetti.


AA  7.10.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.