Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

YUMUKTEPE’DE 6 BİN 500 YILLIK SARAY BULUNDU

MERSİN'in merkez Toroslar İlçesi'nde bulunan Yumuktepe Höyüğü'nde 6 bin 500 yıllık 'saray' kalıntıları bulundu.

İtalya'nın Lecce Üniversitesi'nden Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva'nın başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında 6 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen saray kalıntısı ortaya çıkartıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda, eşine az rastlanır bir sarayın kalıntılarına ulaştıklarını belirten İsabella Caneva, bulunan sarayın kalkolitik döneme göre çok kaliteli bir yapı olduğunu söyledi.

Caneva, "Saray deyince anıtsal bir şey bekleniyor. Fakat günümüzden 6 bin 500 yıl önce inşaa edildiği için düşünüldüğü gibi anıtsal bir yapıya sahip değil. Normalde kalkolitik dönemde evler küçük oluyor. En fazla 3 odalı oluyor. Bizim kalıntısına ulaştığımız saray ise 13 odalı. Tipolojik olarak bir salon var, yanında odalar mevcut.

Yan odalarda mutfak var, atölye var. Normal hareket izleri bulundu. Ayrıca bu saray çok kaliteli bir bina. Çok iyi yapılmış. Her odanın tabanına çok iyi şekilde kerpiç döşenmiş. Dışarıdaki tarafta, duvarın yanında çok düz kesimli taşlardan oluşturulmuş bir kaldırım bulduk. Bunun örneği çok az.

Hatta benim bildiğim kadarı ile o döneme ait böyle bir örnek yok. Çok özel bir şey. Daha önce bilinen bir şey değildi ve örnekleri çok az. Çok eski bir dönemde yapılmış çünkü. Değişik dönemlerde örneklerini bulmak mümkün ama kalkolitik dönemde çok az" Caneva, kazı çalışmaların bu yılki sezonunun önümüzdeki ay tamamlanacağını da kaydetti.


AA  10.09.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.