Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ALACAHÖYÜK’TE İKİNCİ ‘AÇIK HAVA’ MÜZESİ

Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük ören yerinde ortaya çıkarılan ve Anadolu'nun en eski barajı olarak nitelendirilen yaklaşık 4 bin yıllık Hitit Barajı'ndan antik şehre giden su kanalları bulundu.

Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, ören yerine birkaç kilometre uzaklıktaki Hitit Barajı'nın, yapılan çalışmaların ardından 2002 yılında ortaya çıkarıldığını söyledi. Baraj inşaatı yapan bir firmanın desteğiyle çalışmaların yürütüldüğünü ve yaklaşık 4 bin yıllık barajın açığa çıkarıldığını dile getiren Çınaroğlu, Hititler döneminde sulama ve içme suyu amaçlı kullanılan barajın, Anadolu'nun bilinen en eski barajı olduğunu ifade etti.

Barajda buldukları bir hiyeroglif kitabeden Hitit Barajı'nın, milattan önce 1250 yıllarında Hititlerin en güçlü krallarından Hattuşili'nin eşi Budahepa tarafından tanrıça Hepata'ya atfen yaptırıldığını öğrendiklerini belirten Çınaroğlu, "Çalışmalarda barajın, bugünkü baraj tekniğiyle yapılan en eski baraj olduğunu gördük. Bugünkü barajlarda taş dolgu setlerinde çimento kullanılılırken Hititler kil kullanarak suyun geçirgenliğini engellemişler. İşin güzel tarafı, bu barajın hem sulama hem de içme suyu amacıyla kullanılması" diye konuştu.

Sulama kanalları bulundu

Devlet Su İşleri yetkilileriyle barajda çeşitli incelemeler yaptıklarını anlatan Çınaroğlu, suyun çok temiz ve halen içilebilecek nitelikte olduğunun tespit edildiğini dile getirdi. Yapılan araştırmalarda barajın su kanallarını da belirlediklerine değinen Çınaroğlu, barajın kuzey ve güneyinden antik şehre doğru inen su kanalları bulunduğunu söyledi.

Kanalların büyük ihtimalle sulama amacıyla kullanıldığını vurgulayan Çınaroğlu, "Bu kanallar özel mülkiyete ait arazilerde yer alıyor. Benim dileğim bu kanalların onarılıp, görselliğinin kazandırılıp ziyarete açılmasıdır. İlerde bunun olacağını tahmin ediyorum. Su kanallarında bir tahribat yok. Köylüler kanalları tarlanın hududu olarak kabul etmişler. Biz bunları gayet basit onarımlarla açar temizleriz. En güzeli de ilerde bu kanallardan suyu akıtmak olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Eğer bu kanalları tam anlamıyla ortaya çıkartabilirsek Alacahöyük içerisinde ikinci bir açık hava müzesini kurmuş olacağız" diyen Prof. Dr. Çınaroğlu, "Baraj tek başına bir şey ifade etmez. Kanallarıyla bir şey ifade eder. Su kanallarını görülebilir şekilde temizler ve açığa çıkarabilirsek, görselliğini sağlayabilirsek şimdilik dünyadaki tek örneği olacak. Bu nedenle Alacahöyük'ün önemi her geçen gün artıyor" dedi.


AA  13.07.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.