Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

VICTOR ANANIAS ‘DÖNÜŞÜM ÖDÜLLERİ SİBEL NİKSARLI’NIN ESERİ!

Bu yıl ilki düzenlenen Victor Ananias Dönüşüm Ödülleri sahiplerini buldu. Bu özel gecenin ödülleri ise Victor'un arkadaşı, Buğday dostu, destekleyicisi heykeltıraş Sibel Niksarlı’nın eseriydi.

Buğday hareketinin öncüsü ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu Victor Ananias adına verilen ödülü, bir sanat eserine dönüştüren Sibel Niksarlı, derneğin felsefesini bronz heykellere yansıttı.

Dönüşümü simgeleyen eser/ ödül, sarmal yapıda tasarlanmış. Yaşam döngüsünün yalın ve net şekilde ifade edildiği bronz heykel , ödül töreni için özel Sibel Niksarlı tarafından emekle hazırlandı. Eseri hazırlarken kişisel dostluğunun da verdiği bağ, bronzu bile eritecek kadar derin duyguların sıcaklığıyla dönüşerek , Victor Ananias’ın anısına hazırlanacak ödüllere dönüştü.

Sibel Niksarlı son iki sergisinde ‘İçimdeki Kıta Afrika ‘ ile beğeni ve ilgi görmüştü. sergisinde sadece Afrika’nın değil farklı kıtaların kadınlarını da katarak, bu sergisini dünyanın bütün kadınlarına adamıştı.

Buğday hareketinin öncüsü ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu Victor Ananias’ın ismi, tohumlarını attığı dernek çalışmalarının yanı sıra adına düzenlenen “Dönüşüm Konusu tarım, kırsal kültür, enerji, iletişim, yerleşimler ve eğitim gibi yaşamın her alanında yapılan çalışmalar, oluşturulan örnekler ve projeler olabilen, toplum yaşamında ekolojik bütüne saygılı ve erdemli bir yaşam için oluşturduğu örnek çalışma/projeler ile geniş çaplı dönüştürücü bir etki yaratan ve bu yolda umut veren çalışmalar yapan kişilere Victor Ananias Dönüşüm Ödülleri verilmeye devam edilecek.

21 mayıs gecesi , İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi’nde düzenlenen töreni Özlem Gürses sundu. Ödüllerin logosunu ve tasarımlarını ise Savaş Çekiç gerçekleştirdi.

Ömer Madra, Salim Kadıbeşegil, Abdullah Aysu, Uygar Özesmi, Ferda Erdinç, Zeynep Meydanoğlu ve Özcan Yüksek’ten oluşan Victor Ananias Dönüşüm Ödülleri jürisi, Dönüşüm Ödülü’nü Mustafa Alper Ülgen’e, Teşvik Ödülü’nü ise Sezgi Evren’e vermeyi kararlaştırdı. Hüseyin Serdar Tanal ise Jüri Özel Ödülü’ne değer bulundu.

Victor Ananias...
Victor Ananias, 1971 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde dünyaya geldi. Babası Şilili olan Ananias, çocukluk yıllarını Almanya’da geçirdi. Altı yaşına geldiğinde ailesi doğal bir yaşamı seçerek Bodrum’a yerleşti. Burada Ege’nin toprak insanının gelenek ve bilgisiyle yetişen Ananias, 13 yaşından itibaren miçoluk, çiçekçilik, garsonluk, otel yöneticiliği ve turist rehberliği yaptı.

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Bölümü’nde okurken eğitimini yarıda bırakarak kendini ve hayatı keşif seyahatlerine çıkmaya karar veren Victor Ananias, ekolojik mimari, ekolojik tarım, ekolojik mutfak gibi ekolojik yaşamla ilgili konularda yurtdışında çeşitli eğitsel faaliyetlerde bulundu.

1991 yılında turist rehberliğinden kazandığı parayla köylerden doğal ürünler alarak bunları Bodrum pazarındaki küçük tezgâhında satmaya, bilgilerini paylaşmaya başladı.

Aynı zamanda ekolojik yaşamın değişik alanlardaki öğrenme sürecinin yoğunlaştığı bu dönemde, ürün çeşitliliğini artırarak kurduğu doğal ürün dükkanı ve daha sonra da sağlıklı içecek ve tatların sunulduğu, aynı zamanda çevrecilerin toplanma yeri olan Başak Cafe’yi açtı.

Bir yıl sonra yine Bodrum’da hem dengeli beslenme mutfağı, hem ürün satış noktası, hem de eğitsel program ve toplantıların yapıldığı uluslararası bir buluşma yeri olan Buğday vejetaryen restoran ve kültür merkezini açtı. Şu anda üç ayda bir yayınlanan Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi’nin tohumları niteliğindeki, elle yazıp fotokopide çoğalttığı fanzini, ilk kez 1996 yılında bu mekânda okuruna ulaştırdı.

1997 yılında ilk ekolojik mimari projesini Bodrum’da hayata geçiren Victor Ananias, yurt çapında ve uluslararası platformlardaki deneyim ve iletişimlerinin çoğalmasıyla birlikte, Türkiye genelinde ekolojik tarımın yaygınlaşması, ürünlerin iç pazarda tüketiciye ulaşması, doğa dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesi gibi konularda çalışmaya başladı.

Victor Ananias, ekolojik tarım alanında tüm dünyada tanınıyor ve uluslararası ekolojik tarım kuruluşları tarafından geleceğin 5 liderinden biri olarak gösteriliyordu.

3 Mart 2011’de aramızdan ayrılan Ananias’ın makalelerinden oluşan “Yaşam Dönüşümdür” adlı kitabı Doğan Kitap tarafından 2012 yılında yayımlandı; aynı yıl yazdıkları, düşünceleri ve tüm geride bıraktıklarından oluşan web sitesi yayına açıldı: www.victorananias.org


SH  23.05.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.