Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

16. YY OSMANLI İZNİK BAŞYAPITLARI SATILACAK

Osmanlı İmparatorluğu'nun altın çağlarından kalma iki nadide İznik şişesi, 23 Nisan'da Bonhams'da yapılacak. Bir sonraki Hint ve İslam satışında tahminen 150.000 Sterlin fiyatla müzayedeye konularak, neredeyse yüz yıl aradan sonra Mayfair'deki New Bond Street'e dönmüş olacak.

Şişeler daha önce Ocak 1919'da, meşhur antika satıcısı Frank Dickinson tarafından 104 New Bond Street'teki galerisinde, 1910'lu yıllar için oldukça yüksek bir rakam olan 501 Sterline satılmıştı. Şişeleri alan kişi Bank of England Başkan Yardımcısı, Cunliffe Brothers ticaret bankasının eş kurucusu, Hudson Bay Company Direktörü ve Harrods yatırımcısı olan Leonard Daneham Cunliffe'ti. Çok yönlü zevklere sahip olan, ama kaliteye de daima büyük önem veren Cunliffe, sürekli zenginleşen antika koleksiyonunu, aralarında 109 Eaton Square'deki gayrı menkulleri ve Truro yakınlarındaki neo-klasik kır evi Trellisick House'un da bulunduğu evlerini dekore etmek için kullanmıştır. Cunliffe 1937 yılında hayatını kaybettiğinde, Rönesans bronzları, tablolar, Çin seramikleri, Limoge emayeleri, mobilyalar ve tablolarından oluşan koleksiyonunun büyük bölümü, miras olarak Cambridge'teki Fitzwilliam Müzesine bırakılmıştır.

Trelissick House ve İznik şişeleri üvey kızı Ida Copeland'e geçmiş ve yakın bir geçmişe kadar kendisinde kalmıştır. Ida'nın eşi Ronald, Stoke-on-Trent merkezli meşhur İngiliz seramik şirketi Copeland and Spode'un başkanlığını yapmıştır. Ida, 1931 yılında Sir Oswald Mosely'ye karşı adaylığını koymuş ve 1935 yılına kadar Stoke'un Muhafazakar Parlamenterliğini yapmıştır. Ida, 1955 yılında Trelissick bahçeleri, parkları ve ormanlarının 152 hektarlık bölümünü National Trust'a vermiş, evi ise Copeland ailesine ayırmıştır.

Çok sayıda Osmanlı Türk İznik seramiği bulunduğu için yanlışlıkla Yunan Rodos adasının ismiyle anılarak orijinalde 'Rodos' şişeleri olarak satın alınan bu şişeler, 1919'daki müzayedenin ardından birçok envanterde İran kökenli olarak tanımlanmış olsalar da; bir süre önce yaklaşık 1575 civarında İznik'te yapıldıkları tespit edilmiştir. Çarpıcı ve renkli çiçek tasarımlarına sahip bu şişelerin, 101 New Bond Street'te, Leonard Cunliffe'in onları satın aldığı antika galerisinden sadece üç bina aşağıdaki Bonhams müzayede salonlarında satılmaları bekleniyor.

Bonhams İslam Departmanı Başkanı Alice Bailey, "16. yüzyılın ikinci yarısından kalma bu tip bir İznik şişesi çok nadir bulunabilir, ancak aynı İngiliz koleksiyonunda iki muhteşem örneğe denk gelmek tek kelimeyle şaşırtıcıdır. Bu önemli İznik seramiklerinin piyasası, özellikle Türk koleksiyoncular arasında çok güçlüdür ve bu parçalar kesinlikle önemli bir koleksiyon ya da müzeye girmeyi hak ediyorlar” diyor.

Spode-Copeland seramik koleksiyonu dâhil olmak üzere Copeland'in aile evi Trelissick House'daki parçalar, Bonhams tarafından 23 ve 24 Temmuz 2013'te tek sahipli ev müzayedesinde satılacak.

Kapsam, ölçek ve önem açısından, özel koleksiyonlar arasında Spode koleksiyonunun eşi benzeri yok. 19. yüzyılda Copeland ailesi tarafından yaptırılan John Frederick Herring Snr tabloları dahil olmak üzere nadide İngiliz ve Fransız mobilyaları, Çin porselenleri, gümüşler, şaraplar, kitaplar ve tablolar da satışa sunulacak. Trelissick House'un etkileyici ortamında yapılacak ev satışı, Bonhams'ın yaz dönemi satış programında önemli bir etkinlik olacak.


AA  16.04.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.