Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PADİŞAHIN EVİ ‘HAREM-İ HÜMAYUN’ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Haremi Osmanlı sarayında ‘padişahın evi’ olarak sunan ‘Padişahın Evi: Harem-i Hümayun’ sergisi görücüye çıktı. Topkapı Sarayı Hasahırlar’da Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla açılan sergi, ziyaretçilerini bekliyor. Haremin bilinmedik yönlerini bir silsile içinde anlatan sergide Hürrem Sultan’ın Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı mektubu, Genç Osman’ın meşhur ‘süslü kız’ ya da ‘sisli kız’ isimli atının mezar taşı gibi 250’ye yakın eser sergileniyor.
Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergide, müze koleksiyonunda yer alan hareme ait eserler bulunuyor. Dört ana bölümden oluşan sergi, harem mimarisi, minyatürler, gravürler, harem ağaları ve cariyelerin kıyafetleri, sultan anneleri ve eşlerinin günlük kullanım eşyaları yer alıyor. Sergide kulaktan dolma bilgilerin aksine çok farklı bir harem yaşantısı göze çarpıyor. Cariyelerin giydiği kıyafetlerin dekolte yerine estetik tarzda süslemeli olması harem yaşantısının bir cinsel yaşam yeri olmaktan çok bir eğitim kurumu, bir kışla vurgusu yapılıyor. Osmanlı Sarayı’nda en çok merak edilen bölüm olan harem, sergide padişahın evi olarak sunuluyor. Harem yaşantısıyla ilgili açılan en kapsamlı sergi, 15 Ekim tarihine kadar sürecek.

At için mezar taşı
Genç Osman olarak bilinen 2. Osman’ın hayatında en değer verdiği varlığı ‘süslü kız’ ya da ‘sisli kız’ isimli atıydı. At öldüğü zaman Genç Osman çok üzülmüş, onu Üsküdar’daki Kavak Sarayı’nın mezarına gömdürtmüştü. Mezarının üstüne de manzum kitabesi bulunan bir kabir taşı diktirmişti. Kitabede de şöyle yazıyordu: “Zıllı Hat Hazretleri Osman Hanı’na; Sisli Kız nam atı ölmüştür./ Emri yezdaniyle mevt irişecek./ Bu makam içre o gömülmüştür.”


SH  13.06.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.