Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

NEMRUT HEYKELLERİ KAHTA’YA İNİYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut’taki heykellerin korunması için Kâhta’ya indirileceğini, yerlerine kopyalarının konulacağını söyledi.

Nemrut Dağındaki heykeller, korunması için Kahta’ya götürülecek, yerine ise kopyaları konulacak.

Konu hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut heykelleri konusunda karar aşamasına geldiğini söyledi. Günay, “Ben heykellerin aşağıya taşınması noktasındayım. Benim güvendiğim bilim adamları da buna destek veriyor. Dağa replikalarını (kopya) koyacağız. Her gece rüyalarıma giriyor. Mümkün olsa yorganımı üstlerine örteceğim” dedi. Sanat tarihçileri, ‘2000 yıldır orada bir şey olmadı, şimdi mi olacak?’ diyor. Bu konu çok tartışılacak ama 10 yıldır benim yüzümde bile çok şey değişti, onlarda olmaması mümkün mü?” diye konuştu.

Günay, şunları anlattı: “Bu heykellerde yüzyılların yarattığı yıpranmalar var. Korunmalarına ilişkin ODTÜ dahil, birçok yerden öneri geldi. Ama bunlardan hiçbiri beni tatmin etmedi. Dayanıklı hale gelmesi için bir kimyasal ile kaplanması gerekiyor. ‘Getirin o kimyasalı’ diyorum ortada yok. Çadırla, camla kaplanması önerisi var. Kışın dağda sert rüzgar esiyor, hiçbiri olmaz.”

Heykellerin dayanıklı olması için yeri kazıp temel atmak gerektiğini belirten Günay, bunun da bölgenin yapısını bozacağını ve daha fazla zarar vereceğini kaydetti.

Günay, çok şiddetli esen rüzgarın yerdeki küçük parçaları hareketlendirerek heykellere zarar verdiğini söyledi. Günay şöyle dedi:
"Heykeller kil taşından. Yüzeyindeki detaylar yok olmaya başladı. Isı, kışın eksi 40 dereye kadar düşüyor. Buzlanma oluyor, bu da zarar veriyor”

Bakan Günay, Nemrut’a ilk kez 20 yıl önce, Ağrı’da askerlik yaparken gittiğini belirterek, 20 yıl sonra tekrar gittiğinde heykellerdeki tahribatı görebildiğini vurguladı.

Heykellerin çok uzağa değil, 800 metre aşağıya taşınacağını belirten Günay, " Şimdi taşınacakları müzeyi yapmaya kalksak, zaten en az 3-5 yıl alır.” diye konuştu.


AA  28.08.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları

envermalkar

 Bu kişiye mesaj yaz

3.09.2011


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.